Układ równań
Exss: Hej. Mam pewne zadanko w którym nie wiem co zrobić. Dla jakich wartości parametru k rozwiązanie
układu równań spełnia warunek |x| + |y| = 2+k
Obliczyłem z tego drugiego że x= −1−k (przeniosłem), to podstawiłem za x w pierwszym i wyszło
że y=−2k. Moje pytanie czy robiłem to dobrze i co dalej jeżeli już dobrze robię ?.
14 maj 15:09
Basia:
z drugiego
2x = −2−k
−2−k−2y = 2k−2
−2−k−2k+2 = 2y
2y = −3k
| | −2−k | | −3k | |
|x|+|y| = | |
| |+| |
| | = |
| | 2 | | 2 | |
bo |−a| = |a|
stąd
| |k+2| | | |3k| | |
| + |
| = 2+k /*2 |
| 2 | | 2 | |
|k+2|+3|k| = 4+2k
i musisz rozpatrzyć przedziałami: (−
∞; −2) <−2;0) <0;+
∞)
14 maj 15:15
Exss: Dzięki, sam już na to wpadłem ; D.
14 maj 15:19