Zapisz następujące wyrażenia w prostszej postaci:
samanta: Proszę pomóżcie mi !

a) sin α * ctg α
b) sin α * cos
2 α + sin
3 α
c) tg α
−−−−−−−−−−−
sin α
d) 1
−−−−−−−
sin α − cos α *ctg α ( − cos α *ctg α ma być na poziomie kreski ułamkowej

)
e) cos α + cos α * tg
2 α
f) sin α + cos α * ctg α
14 maj 12:23
AS: Zajrzyj do elementarza funkcji trygonometrycznych
i wszystko stanie się jasne − nie czekaj by ktoś za Ciebie
myślał.
14 maj 12:31
samanta: Ale jak mam to zrobić...
na lekcji poznaliśmy jakies wzory i tyle
14 maj 12:36
Grzegorz: a)
i podobnie pozostałe przykłady
14 maj 12:45
samanta: ok..dzięki
14 maj 12:46
samanta: no tak ale pozostałe nie są juz takie łatwe...
14 maj 12:50
Grzegorz: Trzeba pomyśleć, poszukać wzorów. A nie prosić o rozwiązania.
Podałem Ci metodę jak masz to robić.
14 maj 12:51
ania: b) sinα(sin
2α+cos
2α)=sinα
c) =1/cosα
| | 1 | | cosα | |
d) |
| − cosα* |
| = ..... =sinα
|
| | sinα | | sinα | |
e) ...=1/cosα
f) ... =1/sinα
14 maj 14:35
KS: sinα+cosα*ctgα
19 mar 15:57