pochodne
aj.: potrzebuję do zadania obliczyć
pochodną
14 maj 09:24
Aga1.: | | (2x)'*(1+x2)−(1+x2)'*2x | | 2(1+x2)−2x*2x | |
f'(x)= |
| = |
| = |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
14 maj 09:30
aj.: | −4x2+2x2+2 | |
| −−−> końcowy wynik? |
| x4+2x2+1 | |
14 maj 09:50
14 maj 09:53
aj.: a tak
14 maj 09:56
aj.: ale w mianowniku ma być 2x
2
14 maj 09:57
ania: a dlaczego?
14 maj 10:01
aj.: (1+x2)= 12+ 2* 1*x2) + (x2)2 = 1 + 2x2 + x4
14 maj 10:05
ania: aa to literówka .. oczywiście ze ma być
14 maj 10:06
aj.: muszę mieć pewność że to jest dobrze bo w dalszej części zadania muszę popodstawiać za x
jeszcze inne cyferki

i później jeszcze dalej liczyć...
14 maj 10:07
aj.: a √24=4?
14 maj 10:09
aj.: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y= |
| x − |
| + |
| = |
| x+ |
| ? |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
14 maj 10:15
14 maj 10:16
14 maj 10:17
aj.: aha ok, dzięki jedno skończone jeszcze jakieś 5
14 maj 10:18
ania: jak masz to samo co en to masz źle tę styczną ;>
14 maj 10:51
aj: to moje posty oba tak sobie zaznaczam zadania
14 maj 10:52