ciągi
Kamyk: CIĄGI:
Suma czterech pierwszych wyrazów nieskonczonego ciagu
geometrycznego jest równa 15. Suma pierwszego i czwartego wyrazu
jest 1, 5 raza wieksza od sumy drugiego i trzeciego wyrazu. Znalezc
sume wyrazów tego ciagu.
14 maj 09:04
asdf: a + aq + aq
2 + aq
3 = 15
| | 3 | |
a(q3 + 1) = |
| aq(q + 1) |
| | 2 | |
| | 3 | |
a(q + 1)(q2 − q + 1) = |
| aq(q + 1) |
| | 2 | |
| | 3 | |
aq2 − aq + a − |
| aq = 0 |
| | 2 | |
Sprawdzi ktoś?
14 maj 09:36
Kamyk: nie mam odp żeby sprwdzić
14 maj 09:49
ania: zgadza się .. zginęło Ci wprawdzie q=−1 ale ono i tak nie spełnia warunków zadania
14 maj 09:49
ania: a jak znaleść sumę to jeszcze trzeba założyć, że jest zbieżny i wtedy bieżemy tylko q=1/2 i
suma ciągu wynosi 2
bo jak q=2 to suma =∞
14 maj 09:51
Kamyk: teraz zostało aby obliczyc sume wyrazów tego ciągu?
14 maj 09:52
Kamyk: acha,dzięki wielkie..
14 maj 09:52
Kamyk: a to żadnego wzoru nie trzeba uzyc?
14 maj 09:53
ania:
| | a1 | |
trzeba uzyć wzór na sumę ∞ zbieżnego S= |
|
|
| | 1−q | |
14 maj 10:04
Kamyk: no tak,ale przeciez nie ma a1? wieć jak?
14 maj 10:08
ania: podstawiasz wybrane q do wybranego z równań na górze i obliczasz a i to będzie a1
14 maj 10:15
Kamyk: ok wyszło 16..
14 maj 10:23
ania: i tak miało być ...
14 maj 10:32
Kamyk: to dzięki!
14 maj 10:32