równanie, funkcja homo
Alois~: zadanko w sumie tylko do sprawdzenia

Równanie:
| 3 | | 2 | | 1 | |
| − |
| = |
|
|
| x3+8 | | x2−2x+4 | | x2−4 | |
D: R − { −2,2}
wszystko sobie wyliczyłam i mam teraz tak
(x+2)(
3x
2−5x+2)=0
Δ=1
x2=1
i x=−2 ale nei jest rozwiązaniem bo wyklucza go dziedzina.
Teraz moje pytanko czy skoro mam tą
3 to mamy 3(x−1)(x−
56) = (x−1)(x−
52)
i wtedy mamy odpowiedz taka jak x1, x2 czy tak jak z nawiasu wyjdzie ze 3 skasuje nam 6 i
będzie
52
13 maj 22:50
Eta:
| | 5 | | 5 | |
(x−1)(x− |
| )=0 ⇒ x=1 v x= |
| |
| | 6 | | 6 | |
13 maj 22:53
Eta:
Jeżeli już wymnażasz nawias przez tę
3 ( choć bez potrzeby)
| | 5 | | 5 | |
tak więc otrzymasz te same rozwiązania: x= 1 v 3x− |
| =0 ⇒ x= |
| |
| | 2 | | 6 | |
13 maj 22:58
Alois~: okej

bo czasem nie wiem czy to tak ma być.. bo raz się naciełam że własnie sie bierze pod
uwagę to co jest podane jako a ale to chyba w nierownosciach ? o ile dobrze pamietam..
dzięki
Eta
13 maj 22:58
Eta:
W nierównościach dokładnie tak samo, tylko jeżeli
a <0 ,to przy dzieleniu przez
a zmieniamy zwrot nierówności na przeciwny
a>0 przy dzieleniu przez
a nie zmieniamy zwrotu nierówności
13 maj 23:07
Alois~: czyli coś sobie pokręciłam

no nic ale i tak baardzo przydatna jest ta stronka dzięki niej
nie chodze na korki

baardzo pomocni ludzie !
13 maj 23:09
Eta:
Bardzo nam miło

w nagrodę →
13 maj 23:10