Funkcja wymierna
Adrianek: Witam mam zadane 5 zadań z funkcji wymiernej, 2 zrobiłem z 3 mam niestety problem. oto ich
treść:
| | 3a − x | |
1. Funkcja f(x)= |
| jest funkcją homograficzną, której miejscem |
| | x − 12 b | |
zerowym jest liczba 6. Funkcja F jest malejąca w każdym z przedziałów: (−
∞;4) oraz (4;+
∞)
wyznacz wartośći parametrów a i b. Napisz wzór funkcji F, naszkicuj jej wykres. Rozwiąż
algebraicznie nierównośc f(x)≤1.
| | −4x − 5 | |
2 Dana jest funkcja o wzorze f(x)= |
| . określ dziedzinę funkcji. oblicz |
| | x + 2 | |
miejsce zerowe funkcji oraz współrzędne punktu w którym wykres przecina oś OY. Podaj
| | 3 | |
współrzędne wektora o jaki nalezy przesunąć wykres funkcji y= |
| aby otrzymać wykres |
| | x | |
funkcji f. oblicz dla jakiego argumentu wartośc funkcji wynosi 5
3 to chyba najgorsze. wykonaj wskazane działania. podaj konieczne założenia. wynik przedstaw w
| | 2x4 − 16x | | x2 − 4x +4 | |
postaci ułamka nieskracalnego. ( |
| : |
| −3)* |
| | x2 + 2x + 4 | | 3 | |
2+5x−3x
2 / x
2+2x (mały problem z zapisem ułamka)
z góry dziękuję za wskazówki/ rozwiązania
13 maj 22:24
Mila: 3)zał.
x
2 + 2x + 4 ≠0⇔dla x∊R bo Δ<0
x
2 − 4x +4≠0⇔(x−2)
2≠0 ⇔x≠2 ⋀
x
2+2x ≠0⇔x(x+2)≠0⇔x≠0⋀x≠−2
| | 2x4−16x | | x2+2x+4 | | 2+5x−3x2 | |
( |
| : |
| −3)* |
| |
| | x2+2x+4 | | 3 | | x2+2x | |
czy tak wygląda ten przykład?
13 maj 22:45
Adrianek: dokładnie tak
13 maj 22:51
Adrianek: jednak jest błąd

x
2−4x+4 zamiast x
2+2x+4
13 maj 22:52
Alois~:
teraz masz podany ze dla x=6 ( podstawiasz wyzej) y=0 ( tez postaw)

x−
12b ≠ 0
13 maj 22:54
Mila: | | 2x(x3−8) | | 3 | | −3(x−2) | |
( |
| * |
| −3)* |
| = |
| | x2+2x+4 | | x2−4x+4 | | x−1/3 | |
| | 2x(x−2)(x2+2x+4) | | 3 | | −3(x−2) | |
( |
| * |
| −3)* |
| dokończ |
| | x2+2x+4 | | (x−2)2 | | x−1/3 | |
13 maj 22:55
Mila: Błąd ten zauważyłam.Kopiowałam i dlatego.
13 maj 22:56
Alois~: dalej masz że 6− 12b≠0
z tego wychodzi że b≠−12
13 maj 22:57
Adrianek: w 2 zadaniu wyszły mi takie rozwiązania
Df=R\ {−2}
miejsce zerowe =4x=5 czyli x=−5/4
współrzędne punktu (0,−5)
dla argumentu x=−15/9 a z tym przesunięciem wykresu nie mam pomysłu
13 maj 22:57
Mila: Napiszę jak wykonać wykres
13 maj 22:58
Eta:
| | −4x−5 | |
2/ f(x)= |
| D= R\{−2} |
| | x+2 | |
| | −4x−8+3 | | −4(x+2) +3 | | 3 | |
f(x)= |
| = |
| = −4+ |
| |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
→
u= [3,−4]
13 maj 23:03
Mila:
| | −4x − 5 | |
f(x)= |
| przekształcam do postaci kanonicznej |
| | x+2 | |
| | −4*(x+2)+8 − 5 | | −4*(x+2)+3 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| | x+2 | | x+2 | |
| | −4*(x+2) | | 3 | | 3 | |
= |
| + |
| =−4+ |
| |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | 3 | |
1) rysujesz wykres funkcji g(x)= |
| |
| | x | |
| | 3 | |
2) przesuwasz równolegle o wektor[−2,−4] otrzymujesz wykres f(x)= |
| −4 |
| | x+2 | |
13 maj 23:07
Eta:
Sorry widzę chochlika

oczywiście ma być:
→
u= [−2,−4]
13 maj 23:09
Adrianek: w zadaniu 1 x=6 czy 3a=6? dalej w tym zadaniu problem

dziękuję za takie zainteresowanie i pomoc
13 maj 23:32
Mila: Adrianek, co ustaliłeś w pierwszym?
13 maj 23:41
Mila: Asymptota pionowa x=4 to 1/2b=4⇔b=8
3a=6
a=2
| | 6−x | |
f(x)= |
| przekształć do postaci kanonicznej , tak, jak Ci pokazałyśmy w II zadaniu. |
| | x−4 | |
?
13 maj 23:48
Adrianek: próbuję coś zrobić z tym miejscem zerowym zrobić i to jest tak jak mówi Alois że za x trzeba
podstawic 6 ?
13 maj 23:49
13 maj 23:54
Adrianek: no tak teraz to ładnie widac

Rozwiąż algebraicznie nierównośc f(x)≤1. tutaj podstawić za x np 1? to nie wyjdzie bezsens
trochę?
14 maj 00:00
Mila:
| 6−x | | x−4 | |
| − |
| ≤0 dokończ. |
| x−4 | | x−4 | |
14 maj 00:03
Adrianek: 6−x−x+4/x−4 = 10−2x/x−4 //(x−4)
=> −2x+18x−40
Δ=4
√Δ=2
x1=4
x2=5
coś tym śladem?
14 maj 00:28
Aga1.: (−2x+10)(x−4)≤0
Krócej: każdy nawias przyrównać do zera
−2x+10=0 lub x−4=0
x=5 v x=4
teraz narysuj parabolę ramionami do dołu i odczytaj rozwiązanie uwzględniając dziedzinę.
14 maj 09:27
Adrianek:
pomógłby ktoś z wykresem?
14 maj 10:54
ania: u mnie są kwadraciki więc nie wiem co to za równanko
14 maj 10:57
Adrianek: z zadania 1 wyszło y=(6−x) / (x−4) i trzeba do tego szkic wykresu
14 maj 11:03
ania:

połącz kropki hiprebolą bo mi nie wychodzi
14 maj 11:10
Adrianek: dzięki śliczne. czyli rozwiazanie jak będzie wyglądało?
14 maj 11:11
14 maj 11:13
Adrianek: z 3 rozumiem te założenia i początek a reszta to czarna magia

mógłby ktoś rozpisać to
zadanie w całości od początku do końca? obiecuję że sie nauczę
14 maj 11:25
Mila: Adrianek, masz 3 rozpisane; wyjaśniam:
x3−8 =(x−2)(x2+2x+4) ze wzoru skróconego mnożenia a3−b3
masz tylko uprościć.
14 maj 14:36