funkcja log i wykł .
Glopek . : Zastosowanie funkcji logarytmicznej i wykładniczej .
R= log AA0
R − siła trzęsienia ziemi mierzona w stopniach w skali Richtera .
A − amplituda trzęsienia ziemi (w cm )
A0 − amplituda wzorcowa (10−4)
1. Naukowcy oceniają , że najsilniejsze trzęsienie ziemi nawiedziło Polskę 5 czerca 1443 roku i
miało siłę 5,8 stopnia w skali Richtera . Oblicz amplitudę drgań .
2. Najsilniejsze trzęsienie ziemi w Polsce o sile 4,7 stopnia w skali Richtera zanotowane przez
sejsmografy miało miejsce 1 marca 1993. Ile razy było one słabsze od najsilniejszego
zarejestrowanego trzęsienia ziemi na świecie, które dotknęło Indie 15 sierpnia 1950 roku i
miało siłę 8,7 stopnia w skali Richtera ?
13 maj 22:17
ania:
A=10
−4*10
5,8=10
1,8
A=63,095734448019324943436013662234
14 maj 09:27
ania: zad 2 było słabsze 104 =10000 razy
14 maj 09:29
14 maj 09:58
Glopek . : dziękuję.
14 maj 15:26