punkt kratowy
informatyka:
Witam mam do napisania program ktory wyznacza liczbe punktów kratowych w kole o promieniu R
chodzi mi o samo wyznaczenie liczby tych punktów wiem ze te punkty spełniają taką zaleznosc
x2+y2≤R2 i teraz co dalej x i y muszą byc całkowite nie rzeczywiste czy wystarczy samo
zadeklarowanie x i y jako typu całkowitego?
13 maj 21:53
informatyka:
acha środkiem koła jest punkt S(0,0)
13 maj 21:53
Trivial: Jeżeli program może być bezmyślny, to polecam podwójną pętlę for.
13 maj 22:04
informatyka:
Bezmyślny tzn

? czyli w c++ to by wyglądało jakos tak:
for ( int i=0; i<=R; i++)
for ( int j=1; j<=R; j++)
if(( i*i+j*j)<=(R*R))
n=n+1;
13 maj 22:17
Trivial:
Podobnie.
int krata(double R) {
int count = 0;
int range = R+1;
for (int i = −range; i < range; i++)
for (int j = −range; j < range; j++)
if (i*i + j*j) <= R*R
count++;
return count;
}
13 maj 22:26
informatyka:
ok dzięki
13 maj 22:30
Trivial: Brakuje nawiasu wokół ifa, szybko pisałem.
13 maj 22:33
informatyka:
Spokojnie wyłapałem to czasami takie błędy są bardzo złośliwe a najłatwiej je popełnić
13 maj 22:36