dla Damiana
stud:
Czyli :
a = 5
p = −3
q= −4
Następnie podajesz dziedzine czyli bedą wszystkie liczby rzeczywiste oprócz −3 D=R−{−3}
(nasze p)
Nastepnie podajesz zwf czyli będą wszystkie liczby rzeczywiste oprócz −4 Zwf = R− {−4}
(nasze q)
Następnie potrzebujesz jeszcze miejsca zerowego ( za y wstawiasz 0)
| 5 | |
| = 41 (dopisujemy 1 ponieważ potrzebujemy przemnożyc to na krzyż) |
| x + 3 | |
4x+12 = 5
4x = −7 / 4
x =
−134 = 1
34 < to jest nasze m.z
Następnie od punktu a bierzemy naszą 5 i wstawiamy do wzoru y=
ax
czyli bedzie −> y=
5x
Rysujesz tableke i podstawiasz, gdy masz juz wszystkie współrzędne patrzysz na to jak leci
linia, i odczytujesz czy funkcja jest rosnąca i malejąca
Pozniej zostają Ci y<0 i y>0