rozwiąż
meg: a) log3xx3−log9xx2=0
b) log2(2x2−3x+3)=log2x2+log2xx
c) log20,2x+0,5log0,2x2−2=0
13 maj 21:24
meg: jak to rozwiązać?
13 maj 21:37
Patronus:
| | logxx3 | | logxx2 | |
a) |
| − |
| = 0 |
| | logx3x | | logx9x | |
| 3 | | 2 | |
| − |
| = 0 |
| logxx + logx3 | | logxx + logx32 | |
| 3*(1+2logx3) − 2(1+logx3) | |
| = 0 |
| (1+logx3)(1+2logx3) | |
3+6log
x3 − 2 − 2log
x3 = 0
4log
x3 = −1
x
−1/4 = 3
Uwaga na obliczenia bo mogłem się gdzieś pomylić
13 maj 21:39
Patronus:
b)log
2 (2x
2 − 3x + 3) = log
2x2 + log
2xx
| | log22 | | log2x | |
P = |
| + |
| = |
| | log22x | | log22x | |
| | 1 | | log2x | |
|
| + |
| |
| | log22 + log2x | | log22 + log2x | |
Czyli
log
2(2x
2 − 3x + 3) = 1
2
1 = 2x
2 − 3x + 3
Dalej już łatwo
13 maj 21:46
meg: dziękuję

a mógłby ktoś jeszcze te dwa przykłady spróbować rozwiązać?
13 maj 21:46
Mila:
zał. x>0
log20,2x+0,5log0,2x2−2=0
( korzystam: 0,5log0,2x2=2*0,5 logx)
log20,2x+log0,2x−2=0 podstawienie log0,2x=t
t2+t−2=0
Δ=9 dokończ
13 maj 22:10