Wyznacz zbiór wartości funkcji (trygonometria)
Tianini: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=2cos2x − cosx. Czy wie ktoś jak w ogóle do tego podejść,
nie wiem od czego zacząć.
13 maj 21:06
Patronus: cosx= t, t∊<−1;1>
f(t) = 2t
2 − t
f(t) = t(2t−1)
| | 1 | |
miejsca zerowe : t= 0 i t = |
| , f kwadratowa, współczynnik kierunkowy dodatni − czyli |
| | 2 | |
ramiona w górę,
Pytanie jaka jest najmniejsza i największa wartość funkcji w przedziale <−1;1>
f(−1) = 3
f(1) = 1
| | 1 | |
Więc wydaje mi się że zbiór wartości to f(x) ∊ <− |
| ; 3> |
| | 8 | |
13 maj 21:25
Mila: Zgadza się.
13 maj 21:30
Eta:
13 maj 21:30