całka
kwachu: | | dx | |
mam problem w całce: ∫ |
| |
| | 5+4sinx | |
| | 2 | | 2t | |
mam dane że dx= |
| dt oraz że sinx= |
| |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
wszystko ze sobą podstawiając i liczac conieco dochodzę do momentu że:
| | 2 | |
∫ |
| dt i dalej nie wiem co mam robić bo Δ wychodzi mi ujemna, może mi ktoś z |
| | 5t2 + 8t + 5 | |
tym pomóc?
13 maj 20:32
Krzysiek: jak Δ<0 to wtedy korzystamy z funkcji arctg
| | du | |
czyli: ∫ |
| =arctgu +C |
| | u2 +1 | |
| | 2dt | | 2 | | dt | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | 5t2 +8t+5 | | 5 | | (t+8/10)2 +36/100 | |
i teraz albo wyciągasz 36/100 przed całkę i odpowiednie podstawienie lub
| | 6u | |
od razu podstawienie t+8/10 = |
| i dopiero wyciągasz przed całkę 36/100 |
| | 10 | |
13 maj 20:42
kwachu: nie wiedziałem o tym arctg. swszystko sobie teraz przeanalizuję i jak będę miał problemy to
jeszcze będę pisał
13 maj 20:45
kwachu: możesz mi powiedzieć, skąd się wzięło 8/10 i 36/100?
13 maj 20:54
Krzysiek: do postaci kanonicznej doprowadziłem
13 maj 20:58
kwachu: dobra a jak licze q, to nie powinno byc 36/20?
13 maj 21:05
Krzysiek: jak pomnożysz przez to 5 (które wyciągnąłem przed całkę) to otrzymasz 20
13 maj 21:12