Masa fiugry o gęstości. Współrzędne biegunowe
ka10: Oblicz masę figury A = { (x,y): x2 + y2 < 9, 0 < x < −y }
o gęstości zadanej wzorem g(x,y) = x − 3y .
Wskazówka: zastosuj współrzędne biegunowe.
13 maj 20:31
Krzysiek: x=rcosφ
y=rsinφ
|J|=r
r∊[0,3]
φ∊[3π/2 , 7π/4]
∫3π/27π/4 ( ∫03 (rcosφ −3rsinφ )r dr ) dφ
13 maj 21:05
ka10: a skąd się wzięło od φ∊[3π/2 , 7π/4] bo za bardzo tego nie rozumiem
13 maj 21:10
Krzysiek: narysuj sobie koło o promieniu 3 w ukł, współrzędnym i zaznacz nierówność: 0<x<−y
13 maj 21:13
ka10: no ok, już rozumiem, dzięki, z resztą częścią zadania powiniem sobie poradzić. Mógłbyś jeszcze
zobaczyć to: Oblicz masę bryły B = { (x,y,z): 0 < y < 2x < z < 1 }
o gęstości zadanej wzorem g(x,y,z) = y
13 maj 21:16
13 maj 21:19
ka10: czyli mam:
całke od 0 do 1 dx całke od 0 do 2x dy i całke od 2x do 1 dz z y, i licze ja
sory za zapis
13 maj 21:23
Krzysiek: od 0 do 1/2 po dx
tak, ale można zmienić kolejność całkowania ale wynik musi byc ten sam
13 maj 21:27
ka10: wyszło mi, dzięki wielkie za pomoc
13 maj 21:28