Jak wyliczyć r?
Justyna: 6000(1 + r) + 6000 = 10000(1 + r)
2
1r = 0.1306− wiem, że taki jest wynik.
Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś mi je rozwiązał.
pozdrawiam cieplutko
13 maj 18:47
POKÓJ: podstaw t = 1+r i licz.
13 maj 18:49
Beti: 10000(1+2r+r2) = 6000 + 6000r + 6000
10000 + 20000r + 10000r2 − 12000 − 6000r = 0
10000r2 + 14000r − 2000 = 0 /:2000
5r2 + 7r − 1 = 0
teraz delta, r1, r2
13 maj 18:52
picia: mi wyszlo jak @Beti
13 maj 18:54
Justyna: słuchajcie, a mógłby ktoś to wyliczyć i z deltą, z r1 i r2? dziękuję
13 maj 18:59
13 maj 18:59
Justyna: dziękiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
13 maj 19:06
picia: Δ=69
x1 ≈ 1,5307
x2 ≈ 0,1307
13 maj 19:07
picia: x
1 z minusem oczywiscie
13 maj 19:08
Justyna: picia <3
13 maj 19:23
picia: o co chodzi @Justyna?
13 maj 19:25
Justyna: nic, dziękuje bardzo. To był wyraz sympatii
13 maj 19:28