dane są wielomiany i oblicz
elizka: Dane są wielomiany i oblicz:
W(x)= x3 * x2+1
a(x)=x3−5
W(x)*a(x)
W(x)−a(W)
proszę o pomoc, dziękuje
13 maj 18:31
Beti:
popraw wzór wielomianu w(x)
13 maj 18:43
elizka: wyznacz 5 pierwszych wyrazow ciagu
a(n)=2n−3
a(n)=2n−7
13 maj 19:16
elizka: hm, pomyłka to nie do tego zadania, nie wiem czy coś źle przepisałam i co jest tu nie tak? bo
tak mam w zeszycie
13 maj 19:30
picia: x3*x2=x5
13 maj 19:32
asdf: x5 + 1 − x3 + 5 = x5 + x3 + 6 = x3(x2 + 1) + 6, to wszystko...
13 maj 19:50
elizka: możesz to bardziej rozpisać ?
13 maj 20:01
asdf: a da się? Doceń to, że ktoś chciał Ci pomóc i chociaż odrobinkę rusz swoje szare komórki....
13 maj 20:06
elizka: tak doceniam to, gdybym umiała to zrobić to bym ruszała swoje szare komórki ale niestety nie
wiem kompletnie o co w tym chodzi i nie za bardzo ma mi kto to wytłumaczyć. ale dziękuję za
pomoc
13 maj 20:08
asdf: W(x) = x3 * x2 + 1 = x5 + 1
a(x) = x3 − 5
Masz działanie:
W(x) − a(x) = x5 + 1 − (x3 − 5) = opuszczamy nawias (jest minus
przed!)
x5 + 1 − x3 + 5 = x5 + 1 − x3 + 5 = x5 + x3 + 6 = tak mozesz
zostawić, ale też można tak:
x3(x2 + 1) + 6
13 maj 21:52
asdf: mój błąd, powinno być:
x5 − x3 + 6 = x3(x2 − 1) + 6 więc można skorzystać z wzoru skr. mnożenia:
a2 − b2 = (a + b)(a − b) =
x3(x − 1)(x + 1) + 6 To wszystko
13 maj 21:54