9x²+12x+4>0
aaaaa: 9x²+12x+4>0
13 maj 18:10
picia: policz Δ. albo od razu na wzor skroconego mnozenia jesli umiesz.
13 maj 18:15
Beti: policz deltę:
delta = 12
2 − 4*9*4 = 144 − 144 = 0
| | −b | | −12 | | 2 | |
xo = |
| = |
| = − |
| |
| | 2a | | 18 | | 3 | |
−−−−−WYKRES−−−
| | 2 | | 2 | |
rozwiązanie: x ∊ (−oo,− |
| ) u (− |
| , +oo) |
| | 3 | | 3 | |
13 maj 18:15
13 maj 18:19
aaaaa: ok dziekuje

a jak to zostalo zamienione
(z innego przykladu)
x=−30/2*25=−30/50
x=3/5(taki wynik jest w ksiazce)
13 maj 18:27
picia: jest skrocone tylko minusa brakuje.
13 maj 18:29
aaaaa: to wiem,ze skrocone wlasnie zastanawial mnie ten minus
13 maj 18:29
aaaaa: mam jeszcze taki przyklad
8x−1>6x2
−16x2+8x−1>0
a=−16 b=8 c=−1
delta=b2−4ac
delta=82−4*(−16)*(−1)
delta=64−64=0
x0=−8/2*(16)=−8/−32
popelnilam gdzies blad?
mam jeszcze pytanie kiedy jest ronanie sprzeczne?
13 maj 18:32
picia: źle przeniosłaś/eś
−6x2+8x−1>0
teraz policz
dla ulatwienia pomnoz sobie calosc przez (−1) i zmien znak nierownosci
13 maj 18:35
aaaaa: sory nierownosc sprzeczna i kiedy x nalezy do R? wiem,ze to glupie pytania ale zapomnialam
13 maj 18:36
picia: acha i nie masz tu równania tylko nierownosc.
13 maj 18:37
aaaaa: mam tak tylko w tym pierwszym rownaniu zapomnialam dopisac jedynki
13 maj 18:38
aaaaa: reszta obliczen jest ok?
13 maj 18:38
picia: sprzeczne(brak rozwiazan) np gdy <0 a parabola ramionami do gory i cala nad osia
x∊R np gdy >0 a parabola ramionami do gory i cala nad osia
13 maj 18:39
picia: | | 1 | |
dobrze masz. wychodzi |
| ale jeszcze trzeba narysowac |
| | 4 | |
13 maj 18:40
aaaaa: dziekuje bardzo
13 maj 18:41
aaaaa:
13 maj 18:42
picia:
13 maj 18:42
aaaaa: a jaki tam bd przedział? bo w ksiazce jest napisane rownanie sprzeczne wiec juz nie wiem
13 maj 18:43
picia: brak rozwiazan.
13 maj 18:45
aaaaa: to jest jakies glupie

czyli jak nie zrobie wykresu to nie za bardzo bede widziala jakka to
nierownosc?
13 maj 18:51
picia: no pewnie. potrzebujesz znac a(czy ramiona w gore czy w dol) Δ i ewentualnie pierwiastki i znak
nierownosci.
13 maj 18:55
konrad: możesz sobie wykres "zrobić" w głowie
13 maj 18:56
picia: no moze ale lepiej na poczatku robic ZA KAZDYM razem wykres i sobie wszystko zaznaczac.
13 maj 18:57
aaaaa: to jest jakies glupie

czyli jak nie zrobie wykresu to nie za bardzo bede widziala jakka to
nierownosc?
13 maj 19:08
aaaaa: to jest jakies glupie

czyli jak nie zrobie wykresu to nie za bardzo bede widziala jakka to
nierownosc?
13 maj 19:08
picia: no nie bedziesz znala rozwiazania.
13 maj 19:10
aaaaa: a jak mam
−x2+2x−5>0
a=−1 b=2 c=−5
delta+22−4*(−1)*(−5)
delta+4−20=−16<0 (zmiana znaku funkcja staje sie dodatnia)
i co dalej?
brak miejsc zerowych,nierownosc sprzeczna?
13 maj 19:14
picia: no to masz tak a<0 czyli ramiona w dol. Δ<0 czyli brak msc zerowych. znak nierownosci > (nie
wiem skad zmiana...).wez sobie narysuj co napisalem.
13 maj 19:18
picia: Δ Ci mowi czy sa pierwiastki ( czyli msc zerowe).
13 maj 19:20
picia: proponuje Ci ze gdy nierownosc zaczyna sie od − to wymnoz calosc przez −1 i zmien znak
nierownosci. mniejsze prawdopodobienstwo zrobienia bledu.nie mnozysz wtedy przy liczeniu Δ
tyle razy przez minus.
13 maj 19:23
aaaaa: 2x2−3x+4≥0
a=2 b=−3 c=4
delta=(−3)2−4*2*4
delta=9−32=−23>0
13 maj 19:44
picia: −23 jest mniejsze od 0. i co dalej?
13 maj 19:46
konrad: Δ<0 ⇒ nie ma miejsc zerowych
a>0 ⇒ ramiona są skierowane do góry
jest znak ≥ zatem rozwiązanie jest na osią x
x∊R
13 maj 19:47
aaaaa: skoro wspolczynnik a jest wiekszy od 0 a delta mniejsza od zera to beda ramiona do gory
13 maj 19:49
konrad: to też napisałem
13 maj 19:51
picia:

tak wyglada wykres. masz miec ≥0 wiec rozwiazaniem sa wszystkie liczby rzeczywiste
13 maj 19:51
aaaaa: wiem konrad

tylko jak pisalam to twojej odpowiedzi jeszcze nie bylo
13 maj 19:55
picia: czy juz wszystko jasne?
13 maj 19:57
aaaaa: jeszcze jedno dlaczego jest nierownosc sprzeczna gdy a=−5<0 delta=−139<0,jesli rownanie
sprzeczne jest gdy a i delta<0 sa ramionami do gory(a tu widze,ze na dol)
13 maj 20:02
aaaaa: nie zrozumialae napisane ale moze ktos zrozumie
13 maj 20:02
konrad: w ogóle to co to za dziwaczne zapisy a=−5<0, delta=−139<0
jeżeli a<0 i Δ<0 to wykres jest pod osią x i ramiona są skierowane w dół
13 maj 20:04
aaaaa: to dlaczego to jest rownanie sprzeczne? ;>
13 maj 20:06
konrad: a kto twierdzi, że to jest sprzeczne?
13 maj 20:11
konrad: aa, zapomniałem o jeszcze jednej rzeczy − jaki jest znak nierówności? </≤ czy ≥/> ?
13 maj 20:12
aaaaa: na poczatku nierownosci ≥,a po obliczeniu delty <
13 maj 20:14
konrad: chodzi o to co przy nierówności
skoro masz ≥ to szukasz rozwiązania nad osią x, a skoro wykres jest pod to jest brak rozwiązań
13 maj 20:17
13 maj 20:19