Bardzo prosze o pomoc , nie moge sobie dac rady z tym zadaniem.
Natalia.: jaka jest wartość przyspieszenia samochodu, który w ciągu 3 sekund zwiększył swoją szybkość od
18km/h do 72km/h ?!
13 maj 17:59
Beti: czyli:
a1 = 18 (prędkość w pierwszej sekundzie)
a3 = 72 (prędkość w trzeciej sekundzie)
jest to c. geometryczny, więc:
a3 = a1*q2
72 = 18q2 /:18
q2 = 4
q = 2 −−> czyli wartość przyspieszenia to 2
13 maj 18:11
Basia:
| | przyrost prędkości | |
przyspieszenie = |
| |
| | czas | |
| | 72000m | |
72kmh = |
| =20ms |
| | 3600s | |
| | 18000m | |
18kmh = |
| = 5ms |
| | 3600s | |
policz sobie do końca
13 maj 18:12
Basia:
Beti to jest czysta fizyka i nie ma nic wspólnego z ciągiem geometrycznym
z matematyką owszem, ale nie na poziomie szkoły średniej
przyspieszenie bowiem to pochodna drogi po czasie
13 maj 18:15
Mateusz:
dodałbym drugą pochodną
13 maj 19:02