parzystosc
mala: powiedzcie mi jaką funkcję otrzymamy po złożeniu funkcji takim że mamy ln(funkcji parzystej)

bedzie to funkcja parzysta czy nieparzysta
13 maj 17:41
Basia:
parzysta oczywiście:
niech f(x) będzie parzysta ⇒ f(−x) = f(x)
g(−x) = ln[f(−x)] = ln[f(x)] = g(x)
13 maj 18:03
mala: jeju dzieki wielkie

a jeszcze tak ku ścisłości pewnie ln(funkcji nieparzystej) jest
nieparzysty tak?
13 maj 18:06
Basia:
niestety tak dobrze nie jest
ln[f(x)]] istnieje ⇔ f(x)>0
f(x) nieparzysta
jeżeli więc dla jakiegoś x0 f(x0) > 0 ⇒ f(−x0) = −f(x0) < 0
jeżeli więc ln[f(x0)] istnieje ⇒ ln[f(−x0)] = ln[−f(x0)] nie istnieje
13 maj 18:59