Rozwiąż równania.
mitsumi: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych równań:
a) (0,125)5x−1 = 64−7x+2
b) 3x / 158−3x = 5−2 / 5x−2
c) 52+4+6+...+2x = (1/25)−28
13 maj 17:35
maniek: a) 8−(5x−1) = 82(−7x+2)
−5x+1=−14x+4
9x=3
x=1/3
13 maj 18:19
maniek: | | 3x | |
b) |
| =5−2−(x−2) / * 3−x
|
| | 158−3x | |
15
−(8−3x)=15
−x
−8+3x=−x
x=2
13 maj 18:35
maniek: c) 5
2+4+6+...+2x=5
56
2+4+6+...+2x=56
można wykożystać wzór na sumę ciągu arytmetycznego
x
2+x=56
x
2+x−56=0 wyliczasz deltę
x>0 dlatego x=7
13 maj 18:57
maniek: myślę że pomogłem
13 maj 18:57
mitsumi: bardzo (:
dzięki
13 maj 20:18