Wykaż, że
Nie pytaj mnie: Wykaż, że dla x zawartego w (−2:7) liczba a jest całkowita:
| | √x2+4x+4 | | x−7 | |
a= |
| −3 |
| −5 √6−2√5+5√5 |
| | x+2 | | √x2−14x+49 | |
13 maj 17:20
Nie pytaj mnie:
13 maj 17:25
asdf: takie tam:
√x2 + 4x + 4 = √(x + 2)2 = x + 2
√x2 − 14x + 49 = √(x − 7)2 = x − 7
√6 − 2√5 = √(1 − √5)2 = 1 − √5
13 maj 17:36
Grześ: na końcu
√5−1
13 maj 17:41
asdf: @Grześ
obydwa przypadki pasują
13 maj 17:46
Beti: zwracam uwagę, że tu jest podany przedział: (−2,7)
uwzględniając ten przedział mamy:
√x2+4x+4 = |x+2| = x+2
√x2−14x+49 = |x−7| = −x+7 = −(x−7)
√6−2√5 = |1−√5| = −1+√5
13 maj 17:59
Beti: czyli:
| | x+2 | | x−7 | |
a = |
| − 3 |
| − 5(−1+√5) + 5√5 |
| | x+2 | | −(x−7) | |
a = 1 − 3*(−1) +5 − 5
√5 + 5
√5
a = 1 + 3 + 5
a = 9
∊C
cbdw
13 maj 18:03