Pole trójkąta w wykresie funkcji
Arnhus: Oblicz pole trójkąta, którego boki leżą wykresach funkcji:
y = −x − 4
y = − 12x − 12
y = − 18x − 3 18
13 maj 17:11
Basia:
znajdź wierzchołki trójkąta A,B,C czyli punkty wspólne prostych
(trzy układy równań)
potem (jeżeli znasz wektory) skorzystaj z wzoru
13 maj 17:18
Arnhus: Dzieki za szybka odpowiedz.
Obliczyłem te układy równań. Z 1 i 2 równania wychodzi x=−7, y=3;
z 1 i 3: x=−1, y=−3; a z drugiego i trzeciego: x=7, y= −4.
Dalej stoję w miejscu
13 maj 17:37
Basia:
A(−7;3)
B(−1;−3)
C(7;−4)
AB
→=[−1−(−7); −3−3] = [6; −6]
AC
→=[7−(−7); −4−3] = [14; −7]
d(AB
→;AC
→) = 6*(−7) − (−6)*14 = 42+84 = 126
13 maj 17:41
Basia:
jeżeli nie znasz wektorów to:
1. liczysz długość AB
2. piszesz równanie prostej AB
3. liczysz odległość d punktu C od pr.AB
13 maj 17:43