odl punktu od prostej
martyna: Punkt P, leżący na osi OY, jest środkiem okręgu stycznego do prostej y=x. Podaj współrzędne
punktu P, jeśli okrąg ogranicza koło po polu równym 1.
13 maj 17:03
martyna: halo?
13 maj 17:23
Mila: P(0,y
0) wsp.środka okręgu
π*r
2=1
x−y=0
odległość P od prostej wynosi r
skorzystaj z wzoru na odległość punktu od prostej
Otrzymasz dwa rozwiązania.
13 maj 17:46
martyna: dziękuję! wyszło

,a mogłabyś jeszcze wytłumaczyć to:
Punkty A, B należą do prostej o równaniu y=2x−4 i są punktami jej przecięcia z osiami układu
współrzędnych. Punkt C leży na drugiej prostej o równaniu y=2x+2 .Oblicz pole trójkąta ABC. ?
13 maj 17:59