Dla jakich wartości parametru m równanie ma:
gość: Dla jakich wartości parametru m równanie:
a)x2+(m+3)x+m=0 ma 2 różne pierwiastki ujemne
b)x2+(2m−3)x+2m+5=0 ma 2 pierwiastki różnych znaków
c)mx2−(m+2)x+2=0 ma 2 różne pierwiastki, których suma jest mniejsza od 4
13 maj 16:28
Ajtek:
a)
Δ>0
x1+x2 mniejsze 0
x1*x2>0
b)
Δ>0
x1*x2 mniejsze 0
c)
m≠0
Δ>0
x1+x2 mniejsze od 4.
13 maj 16:41
gość: Możesz rozwiązać a)?
13 maj 16:45
13 maj 16:45
gość: Chodzi o pierwsze założenie w a), że Δ>0. Mam to chyba źle zrobione.
13 maj 16:51
gość: Chodzi o pierwsze założenie w a), że Δ>0. Mam to chyba źle zrobione.
13 maj 16:51
Ajtek:
Pokaż obliczenia.
13 maj 16:52
gość: Wyszło, że Δ= −32 i że m∊R, a mi się wydaje, że Δ jest niezgodna z założeniem
13 maj 16:56
Ajtek:
Δ=(m+3)2−4*1*m=...
Licz.
13 maj 16:58
gość: Δ=m2+6m+9−4m
Δ=m2+2m+9
m2+2m+9>0
Liczę Δ wychodzi z tego −32
13 maj 17:01
Ajtek:
Jest ok.
Czyli dla każdego m∊R, Δ>0.
Teraz sprawdzasz dwa pozostałe przypadki.
13 maj 17:04
asdf: @Ajtek
a to nie będzie brak rozwiązań? skoro nie ma pierwiastków, a suma ich ma być mniejsza od 0?
13 maj 17:06
asdf: pomylilem zadania
13 maj 17:07
gość: Nie rozumiem tego. Jak dla mnie, jeżeli Δ<0, to powinno być niezgodne z założeniem i m ∊ do
zbioru pustego.
13 maj 17:07
Ajtek:
Nie liczymy pierwiastków po parametrze tylko po zmiennej x.
Tutaj patrzymy dla jakich wartości parametru m, spełniony jest warunek: Δ>0
Skoro Δm=−32, wniosek z tego że dla każdej wartości m, Δ>0
13 maj 17:12
Ajtek:
gość, narysuj sobię parabolkę m
2+2m+9 i zobaczysz że ona leży cały czas nad osią OX

.
13 maj 17:15
asdf: rozumiem ajtek
13 maj 17:21
Ajtek:
asdf miło

, tylko żeby jeszcze
gość zrozumiał.
13 maj 17:23
13 maj 17:26
Ajtek:
asdf tutaj bardziej chodzi o to, że liczymy Δ z delty, to może mylić.
13 maj 17:29
asdf: Ja tu nic skomplikowanego nie widzę...
13 maj 17:31
Ajtek:
Ja też nie, ale nie wszyscy to rozumieją, przynajmniej na początku.
13 maj 17:32
asdf: tak jak ja

od 2 dni się męcze jaka jest różnica między napięciem i natężeniem

To jak z
nauką jazdy

początki najtrudniejsze. Nauczy się ktoś ruszać to później tylko teoria w
praktyce, tu to samo
13 maj 17:33
Ajtek: gość wychodzę, będę ok 20−stej, zerknę tutaj jak wrócę.
13 maj 17:36
gość: Dzięki, już rozumiem, przynajmniej ten przykład.
13 maj 17:44
gość: A tak w ogóle, jestem pierwszy raz na tej stronie. Pierwsze wrażenie jest jak najbardziej
pozytywne. Będę tu częściej zaglądać.
13 maj 17:51
Ajtek:
W imieniu
Jakuba twórcy strony oraz pozostałych
Mądrych głów matematycznych
dziękuję.
Ja jestem z tych cienkich

.
13 maj 22:55
Mila: Ajtek, co to za skromność?
13 maj 22:57
Ajtek:
Mila, jak patrzę na Wasze pomysły i rozwiązania, to ja naprawdę cienki jestem, jak żyletka
..... (żeby kryptoreklamy nie było).
Widzę gdzie jestem i z kim się obracam, tzn. z matematycznymi głowami, raczkuję przy Was

.
13 maj 23:01