Oblicz całkę
Paweł: Witam, Proszę o pomoc w oblczeniu całki
∫(1−4x)2dx
13 maj 16:27
Bezimienny:
2∫(1−4x)dx = 2(∫1dx − ∫4xdx) = ...
13 maj 16:36
melek: paweł, ty masz w przykładzie podniesione do kwadratu czy pomnożone przez 2?
13 maj 16:40
Bezimienny: jak do kwadratu to t=1−4x
13 maj 16:42
melek: jak do kwadratu to to powinno byc tak:
| | 16x3 | |
∫(1−8x+16x2)dx=∫1dx −∫8xdx +∫16x2dx =x−4x2+ |
| + C |
| | 3 | |
13 maj 16:42
melek: | | t3 | |
Bezimienny, jak za 1−4x podstawie t, to wynik wydzie − |
| +c? |
| | 12 | |
13 maj 16:46