Proszę o rpzisanie
Nikt: Rozpisze mi ktoś po kolei ile wynosi y:
y2=b2 − ab : √a2+b2
do postaci: y=b2 : √a2+b2
13 maj 16:15
13 maj 16:25
Nikt: oczywiście że to pierwsze
13 maj 16:33
Basia:
podany przez Ciebie wynik nie jest poprawny
dowód:
| | b2 | | b4 | |
y2 = ( |
| )2 = |
| |
| | √a2+b2 | | a2+b2 | |
i musiałoby być
| b4 | | ab | |
| = b2 − |
| ⇔ |
| a2+b2 | | √a2+b2 | |
b
4 = b
2(a
2+b
2) − ab*
√a2+b2
b
4 = a
2b
2 + b
4 − ab
√a2+b2
ab
√a2+b2 = a
2b
2
dla a=0 lub b=0 to prawda, ale dla a,b≠0 byłoby po podzieleniu przez ab
√a2+b2 = ab
a to oczywiście nie jest prawda
np. dla a=1 i b=2 masz
√1+4 = 2
√5=2 sprzeczność
13 maj 16:45
Nikt: zapomniałem o kwadracie, teraz już wszystko jest proste

wielkie dzięki
13 maj 16:57