Nierówność z parametrem
k1s2: Dla jakich wartości m, nierówność x2+mx+m+1≤0 nie ma rozwiązań?
13 maj 15:24
Beti: nerównośc nie rozwiązań, gdy delta < 0
13 maj 15:26
Maslanek: a>0, więc brak rozwiązań dla Δ<0.
13 maj 15:26
ManFanUtd: założenia:
m≠0
Δ<0
13 maj 15:26
Beti: [P{ManFanUtd]] − czemu m ≠ 0

dla m = 0 warunek z zad. jest spełniony.
13 maj 15:28
ManFanUtd: Δ= m2 −4m+4
czyli Δ<0
m2−4m+4<0
(m−2)2<0
m=2
13 maj 15:29
ManFanUtd: Beti Masz rację mój błąd
13 maj 15:29
Maslanek: Z liczeniem delty też problem
13 maj 15:31
Ajtek:
ManFanUtd, poszukaj błędu w swoim rozwiązaniu.
13 maj 15:32
ManFanUtd: Ok już sie nie wypowiadam bo sam sie gubie, . Powinno być m2 −4m−4
13 maj 15:37
ManFanUtd: heh to jak ja zdałem w tym roku podsawe na 90%
13 maj 15:38
Maslanek: Δm = 32
Δ<0 ⇔ m∊(2−2√2, 2+2√2).
13 maj 15:39
Maslanek: Podstawa to pikuś
13 maj 15:39
asdf: Też byłem na jakimś egzaminie 8 maja, ale w ogóle nie przypominał mi matury z matematyki
13 maj 15:43