ciągi
l;njklkj,hnnnnnnnnnnn: Czy ciąg −3 jest geometryczny?− Sprawdź
13 maj 14:43
Beti: −3 to liczba, a nie ciąg
13 maj 14:46
xmateox: Jest, ponieważ dla każdych trzech następujących po sobie wyrazów zachodzi że
an2=an−1*an+1
w tym przykładzie:
(−3)2=(−3)*(−3)
9=9
Do tego ciąg ten ma stały iloraz równy 1
13 maj 14:47
xmateox: Beti, zapewne chodziło mu o ciąg stały złożony z wyrazów równych −3
13 maj 14:48
Beti: być może, ale czy tak trudno jest napisać
porządnie treść zadania
13 maj 14:53
xmateox: Jak widać niektórych to przerasta
13 maj 14:54
Beti: jak widać niektórzy szukają pomocy a przerasta ich napisanie poprawnie treści zadania
13 maj 15:19