Rozwiąż równanie
kaśka18: Rozwiąż równanie:
x4+8x2=9
13 maj 14:41
Beti: jest to równanie dwukwadratowe:
x
4 + 8x
2 − 9 = 0
podst.: x2 = t i t>0
t
2 + 8t − 9 = 0
delta = 64+36 = 100
√delta = 10
| | −8−10 | |
t1 = |
| = −9 −−−> nie spełnia warunku t>0, więc odpada |
| | 2 | |
wracam do x−ów: x
2 = 1 −−> x = −1 lub x = 1
Odp. rozw. są: x = −1, x = 1.
13 maj 14:45
asdf:
x4 + 8x2 − 9 = 0
x4 + 8x2 − 1 − 8 = 0
(x4 − 1) + 8(x2 − 1) = 0
(x2 + 1)(x2 − 1) + 8(x2 − 1) = 0
(x2 − 1)(x2 + 9) = 0
x = 1 Δ < 0
x = −1
13 maj 14:48
asdf: @Beti
tam nie powinno być założenia t
≥ 0
13 maj 14:49
Beti: Powinno, powinno. Oczywiście. Dzięki za spostrzegawczość
13 maj 14:54
kaśka18: Dzięki. : )
13 maj 15:05