funkcja kwadratowa
biedronka: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f, która:
b) ma dokładnie jedno miejsce zerowe równe 2, a jej wartość największa w przedziale <4,7>
wynosi −2
proszę o pomoc
13 maj 13:50
Beti:
f(x) = a(x−2)
2 −−> bo m.zer. jest 2
wartość największa mieści się w przedziale <4,7>, a m. zer. jest w 2−ce(i tu jest też
wierzchołek paraboli), więc wartość największa nie jest w wierzchołku paraboli, tylko na
jednym z końców podanego przedziału. Skoro W
najw. jest liczbą ujemną, to ramiona paraboli
muszą być skierowane na dół, a to oznacza, że W
najw. = f(4) = −2.
| | 1 | |
Zatem: f(4) = a(4−2)2 = 4a i 4a = −2 −−> a = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Wzór tej funkcji, to: f(x) = − |
| (x−2)2 = − |
| x2 + 2x − 2 |
| | 2 | | 2 | |
Mam nadzieję, że zrozumiałaś

Jakby co, to dopytaj.
13 maj 14:12
biedronka: a pomozesz mi jeeszcze z tym c) ma jedno z miejsc zerowych równe 3, maksymalny przedział, w
którym jest ona malejąca,
to <1, nieskończoność) a jej wartość największa w przedziale <−7,−6> wynosi −45
błagam o pomoc
13 maj 14:20
Beti:

Podobna sytuacja:
2 miejsca zerowe: f(x) = a(x−3)(x−x
2)
Skoro funkcja maleje w przedz. <1,oo), to znaczy, że wierzchołek tej paraboli jest w punkcie W
= (1,q), ramiona ma skierowane w dół oraz, że parabola jest symetryczna względem prostej x=1.
Oznacza to, że drugie m. zer. tej funkcji jest w (−1) −−−> PATRZ RYSUNEK.
Funkcja ma więc wzór: f(x) = a(x−3)(x+1).
Ramię paraboli w przedziale <−7,−6> rośnie, więc warość większą osiąga dla x = −6, a zatem:
f(−6) = a(−9)(−5) = 45a i 45a = −45 −−−> a = −1
Ostatecznie:
f(x) = −(x−3)(x+1) = −x2+2x + 3
13 maj 14:42