nierówności kwadratowe
mata__pomocy: Mógłby ktoś mi zrobić te przykłady z nierówności kwadratowej? Błagam, ważne

i)8x−1>16x²
j)−x²+2x−5>0
k)2x²−3x+4≥0
13 maj 13:37
ManFanUtd: Przenosisz na jedną stone po czym liczysz delte...
13 maj 13:39
ManFanUtd: 16x
2 −8x+1<0
Δ= 64−64=0
13 maj 13:41
asdf: manfan, źle
13 maj 13:43
ziutek: to jak?
13 maj 13:59
asdf: manfanutd zrobił dobrze tylko, że nie dokończył zadania
13 maj 14:10
ziutek: pozniej tylko ten wykres
13 maj 14:17
asdf: −16x
2 + 8x − 1 > 0
Δ = 0
dla x
> 0 brak rozwiązań
| | 1 | | 1 | |
dla x < 0 x ∊ (−∞; |
| ) u ( |
| ;∞) |
| | 4 | | 4 | |
13 maj 14:26
mata__pomocy: czyli nierownosc sprzeczna?
13 maj 14:29
asdf: nie znam definicji nierówności sprzecznej to Ci nie powiem

Wiem tyle, że nie ma
wartości dodatnich dla tej paraboli
13 maj 14:31
mata__pomocy: a tam nie powinno byc −1/4?
13 maj 14:35
asdf: | | −b | | −8 | | −8 | | 8 | | 1 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2 * (−16) | | −32 | | 32 | | 4 | |
13 maj 14:46
nie kapuje: a to 3x²+1>2½x?
3x2−2 1/2x+1
a=3 b=−2 1/2 c=1 ?
13 maj 14:51
nie kapuje: a to 3x²+1>2½x?
3x2−2 1/2x+1
a=3 b=−2 1/2 c=1 ?
13 maj 14:52
asdf: tak, licz dalej delte, x1 oraz x2
13 maj 14:53
ManFanUtd: asdf Celowo nie skończyłem zadania, chciałem sprawdzić czy osoba jako tako jest osobą
myślącą i zależy jej by to pojać czy tylko przepisać bezczelnie...
13 maj 15:00
nie kapuje: delta=(−2 1/2)2−4*3*1
delta=4 1/4−12=7 3/4>0
?
13 maj 15:05