pomocy :)
:): wektory u,v,w,x są liniowo niezalezne w przestrzeni liniowej V.Zbadaj liniową niezależność
wektorów a,b,c,d:
a=u
b=u+v
c=u+v+w
d=u+v+w+x
13 maj 13:31
Krzysiek: a jaka jest definicja liniowej niezależności wektorów?
13 maj 13:33
:): 
? nie wiem
13 maj 13:35
13 maj 13:37
...: ok więc ma to wyglądać tak : 0=p(u)+r(u+v)+s(u+v+w)+t(u+v+w+x)

?
13 maj 13:42
Krzysiek: to zakładasz
i teraz masz wykazać, że z tego, że taka równość zachodzi to p=r=s=t=0
i skorzystaj z tego że: u,v,w,x są liniowo niezależne
13 maj 13:48
...: kurde nie rozumiem tego

proszę napisz mi jak to będzie wyglądało
13 maj 13:50
Krzysiek: wiesz,że u,v,w,x są l.n
czyli:
αu +βv +γw+δx =0 ⇒α=β=γ=δ=0 (chodzi o współczynniki, że jeżeli u,v,w,x są l.n to te
współczynniki są równe zero )
więc skorzystaj z tego i z tej równości co wyżej napisałaś rozpisz:
0=(...)u+ (...)v +(...)+w+(...)x
i porównaj współczynniki do zera i sprawdź czy p,r,s,t są równe zero
13 maj 13:53
...: dziękuję
13 maj 14:00