matematykaszkolna.pl
Maturalny dowód Ola93: Witam chciałabym dowiedzieć się czy uznają mi maturalne zadanie. Nie umie mi nikt odpowiedziec czy jest zrobione dobrze czy nie.. Udowodnij ze jesli liczby rzeczywiste a,b,,c spełniają nierówności 0<a<b<c to a+b+c/3 > a+b/2 Ja zapisałam to tak: zał. 0<1<2<3 podstawiłam liczby pod nierówność czyli: 1+2+3/3 > 1+2/2 wiec wychodzi mi: 2 > 1,5 cnd. Czy uznają mi takie rozwiązanie ?emotka proszę o odpowiedź.
13 maj 13:12
asdf: nie
13 maj 13:21
psik: nie uznają według mnie, nie możesz podstawiać liczb musisz wykazać to na literkach: a,b,c. Tak samo w ciągach jak wykazujesz że jest monotoniczny to po an a nie wyliczasz a1,a2. A to było z podstawy? Może 1 pkt ci dadzą ale tylko 1.
13 maj 13:22
asdf: nie dadzą nic
13 maj 13:26
Ola93: kiedyś robiliśmy takie zadanie z naszym pożal sie boże matematykiem i on podstawiał liczby... Tak to było na podstawie... Kurcze szkoda no..
13 maj 13:38
kylo1303: Założenie 0<1<2<3 to zadne zalozenie... Po prostu prawdziwa nierownosc. Za zadanie dostaniesz niestety 0pkt.
13 maj 13:50
xmateox: To zależy co masz do dowodzenia. Jeżeli musisz udowodnić PRAWDZIWOŚĆ twierdzenia dla każdych liczb (tu np. a, b, c) to nie możesz podstawiać, ponieważ musisz udowodnić że dzieje się tak zawsze (a gdy podstawiasz istnieje ryzyko, że dla innych przypadków teza nie jest spełniona). Natomiast gdy musisz udowodnić że coś NIE JEST prawdą, cos jest sprzecznością itp, wtedy wystarczy że pokażesz, że ISTNIEJE CHOCIAŻ JEDEN przypadek, gdzie teza nie jest spełniona, i wtedy jak najbardziej mozna podstawiać emotka
13 maj 14:14
Ola93: To zapewne nie dostane ani 1 pktemotka
13 maj 15:46