matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
procenty
Karolina:
30% pewnego towaru sprzedano z zyskiem 15−procentowym, a pozostałą część z zyskiem 10−procentowym. Jaki był ogólny zysk ze sprzedaży? z góry dzięki
13 maj 13:10
Aga1.:
15%*30%x+10%*70%x=0,045x+0,07x=0,115x=11,5%x
13 maj 13:35