wierzchołkiem paraboli
Ania: Wierzchołkiem paraboli która jest wykresem funkcji kwadratowej f jest punkt W=(−1,3) natomiast
punkt A(0,2) jest punktem przecięcia wykresu tej funkcji z osią y.
a) napisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej
b) ............................................... iloczynowej
c) naszkicuj wykres funkcji f
d) naszkicuj wykres funkcji g określonej wzorem g(x)= f(x−4)−2
13 maj 12:47
picia: y=a(x−p)2+q W=(p,q) i pkt A=(x,y)
13 maj 12:55
Ania: mogłabyś mi jakoś to rozpisać prościej?
13 maj 13:01
picia: mmoglBYM

wszystko podstawiasz pod wzor ktory podalem i obliczasz a
2=a(0+1)
2 +3 i wylicz a
13 maj 13:03
picia: mam nadz ze sobie poradzisz bo ja spadam. albo najwyzej ktos inny Ci pomoze
13 maj 13:05
Ania: dzięki
13 maj 13:06
Aga1.: a)
W=(p,q)
W=(−1,3)
Więc p=−1, q=3
y=a(x+1)2+3
W celu wyliczenia a wykorzystujesz punkt
A(x,y)
A(0,2)
2=a(0+1)2+3
Oblicz a.
13 maj 13:07
Ania: a jeśli chodzi o podpunkt b) to to x1 i x2 muszę jakoś wyliczyć?
13 maj 13:15
asdf: z postaci kanonicznej przeksztalc na ogolna, pozniej delta, x1, x2...i przed obydwoma
nawiasami wspolczynnik kierunkowy
13 maj 13:20
Ania: napiszesz mi jak to zrobić?
13 maj 13:25