Wielomian W(x)=(9x^2+12x+4) * R(x) jest stopnia czwartego.
SilverWave: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu oraz wytłumaczeniu zadania:
Wielomian W(x)=(9x2+12x+4) * R(x) jest stopnia czwartego. Podaj przykład wielomianu R(x)
takiego, aby wielomian W(x) był podzielny przez wielomian P(x)=3x3+5x2+2x.
13 maj 12:40
Maslanek: P(x) = 3x
3+5x
2+2x = 3x(x
2 + 5x/3 + 2/3) = 3x(x+1)(x+2/3).
Czyli W(0)=0, W(−1)=0 i W(−2/3)=0.
Musisz sobie dobrać R(x)
13 maj 12:42
SilverWave: Dalej nie rozumiem :< po co mi miejsca zerowe do tego zadania? z nich mam wybrać R(x)?
13 maj 13:10
Aga1.: W(x): P(x)=Q(x),jeśli W(x) jest czwartego stopnia, to Q(x) jest pierwszego. Q(x)=dx+e
W(x)=P(x)*Q(x)
Jeśli W(x) jest stopnia czwartego, to R(x)=ax2+bx+c
13 maj 13:26