oblicz długość łuku
głupol: oliczyć długość łuku krzywej : a) y=lnx dla √3≤x≤√8
bardzo proszę o pomoc bo nie wiem jak to obliczyć . znam wzór na długość łuku ale po
podstawieniu wychodzi całka której nie umiem ruszyć.
13 maj 11:34
Trivial:
| | dy | |
(ds)2 = (dx)2 + (dy)2 = (1 + ( |
| )2)(dx)2 |
| | dx | |
| | x2+1 | |
ds = √1 + (dy/dx)2dx = √1 + [(lnx)']2dx = √1 + 1/x2dx = √ |
| dx =x>0= |
| | x2 | |
Podstaw x = tgu i gotowe.
13 maj 11:46
Trivial:
Zadziała też magiczne podstawienie Eulera: √x2+1 = u − x.
13 maj 11:50
Basia:
f(x) = lnx
x>0
L =
√3∫
√8 √1+1x2 dx
| | √x2+1 | |
J=∫√1+1x2 dx = ∫√x2+1x2 dx = ∫ |
| dx |
| | x | |
t =
√x2+1
t
2 = x
2+1
x
2 = t
2−1
x =
√t2−1
| | √x2+1 | | t | |
dx = |
| dt = |
| dt |
| | x | | √t2−1 | |
| | t | | t | | t2 | |
J = ∫ |
| * |
| dt = ∫ |
| dt = |
| | √t2−1 | | √t2−1 | | t2−1 | |
| | t2−1+1 | | 1 | |
∫ |
| dt = ∫1 dt + ∫ |
| dt |
| | t2−1 | | t2−1 | |
z tym już sobie na pewno poradzisz
nie trzeba potem wracać do x, ale nie zapomnij o zmianie granic całkowania
t
1 =
√3+1 = 2
t
2 =
√8+1 = 3
13 maj 11:51
głupol: a co to jest u albo tgu?
13 maj 12:01
głupol: Basi sposób bardziej odpowiada temu co miałem na uczelni . Dziękuje wam bardzo juz rozumiem
13 maj 12:03
głupol: Basia a dlaczego akurat w taki sposób trzeba zmienic granice całkowania?
13 maj 12:21
głupol: juz wymyślilem dlaczego ale czy na pewno jeśli zmieni sie granice całkowania to nie trzeba juz
podstawiac x znow za t? wychodzi ten sam wynik?
13 maj 12:30