Wyznnacz wspolczynnik b
Wow: Wyznacz wspolczynnik b tak, alby podany przedział był zbiorem wartosci funkcji f(x)=2x2+bx+1
<0, ∞)
Jestem w czarnej dziurze... :<
13 maj 11:00
Wow: podbijam
13 maj 11:31
Trivial:
Wskazówka: zastanów się jak wygląda parabola. Jakie znaczenie ma wierzchołek paraboli w tym
zadaniu?
13 maj 11:32
Wow: p =0 co mi to daje?
13 maj 11:38
Trivial:
q = 0, jako że funkcja ma przyjmować wartości z przedziału <0,
∞).
Skoro masz równanie q=0, to wystarczy użyć wzoru na q i wyliczysz b.
13 maj 11:42
Marti: Dla x=p funkcja przyjmuje wartosc najmniejsza rowna q
13 maj 11:44
13 maj 11:45