pytanie
tn: Żarówka ma moc 50W i wysyła w czasie 1s światło żółte o długości 500nm
Ile fotonów emituje ta żarówka w czasie 1s
13 maj 10:18
13 maj 10:23
tn: ale skąd ten wzór?
13 maj 11:06
Trivial:
Przez sekundę żarówka wyemitowała ...J energii.
Energia jednego fotonu o długości fali 500nm to ...J.
| | ...J | |
Żarówka wyemitowała |
| fotonów.  |
| | ...J | |
13 maj 11:09
tn: Trivial skąd uczyłeś się fizyki?
;>
13 maj 11:23
Trivial: Z różnych źródeł... Mieliśmy zajęcia na laboratorium i były do nich specjalne wprowadzenia
teoretyczne (trzeba było je wydrukować). Poza tym są jeszcze książki i Internet.
13 maj 11:28
tn: A konkretnie jaka książka jest dobra?
13 maj 11:35
Trivial: Wszyscy polecają Resnicka. ;>
13 maj 11:48
Bartek: | | W | | n*Ef | | | | n*h*c | |
P= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | t | | t | | t | | lambda*t | |
13 maj 13:26