jedno zadanko z ciagów, 3 pozostałe z planimetrii
kasien94: Pierwsze zadanie z ciągów, nie wiem czy to tak będzie dobrze, a drugie, trzecie i czwarte z
planimetrii:
1. Oblicz: 1+5+9+...+101=
r=a2−a1 a1=1
r=5−1
r=4
Sn={[2a1=(n−1)r]n}:2
S101={(2+400)*101}:2

Czy tak to mam liczyć

?
zad.2Stosunek długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równy 3:4, a jego pole
wynosi 48 dm2. Oblicz obwód tego trójkąta.
zad3 W kwadracie ABCD o boku 8 cm punkt E jest środkiem boku AD, punkt F jest środkiem boku
Ab. Oblicz pole trójkata EFC oraz miary jego katów.
zad4 W trójkącie równoramiennym o polu 2 pierwiastki z trzech cm2 stosunek wysokości
poprowadzonej na podstawę do długości podstawy jest równy pierwiastek z trzech do sześciu.
Oblicz miary kątów oraz obwód tego trójkata.
Będę wdzięczna za pomoc
12 maj 21:45
kasien94: zad.2Stosunek długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równy 3:4, a jego pole
wynosi 48 dm2. Oblicz obwód tego trójkąta.
zad3 W kwadracie ABCD o boku 8 cm punkt E jest środkiem boku AD, punkt F jest środkiem boku
Ab. Oblicz pole trójkata EFC oraz miary jego katów.
zad4 W trójkącie równoramiennym o polu 2 pierwiastki z trzech cm2 stosunek
wysokościpoprowadzonej na podstawę do długości podstawy jest równy pierwiastek z trzech do
sześciu. Oblicz miary katów oraz obwód tego trójkąta.
Jeszcze raz napisałam zad 2,3 i 4, bo przed chwila poleciałam na Kazachstan

.
Będę wdzięczna za pomoc
12 maj 21:52
Maslanek: Nie
a
n = a
1 + (n−1) r − gdzie n to ilość wyrazów
Czyli 101 = 1 + (n−1)*4 ⇒ n=26
| | 1+101 | |
Wtedy S26 = |
| * 26 = 51 * 26 = ... |
| | 2 | |
12 maj 21:54
kasien94: Czemu n = 26?
12 maj 21:57
Maslanek: Policz
12 maj 21:59
kasien94: a już wiem. Ok dzięki.
12 maj 22:00
kasien94: A pomógłby mi ktoś przy drugim, trzecim i czwartym ?
12 maj 22:06
Maslanek: P=a*b; a,b>0
| | 4 | | 4 | | 48*3 | |
a= |
| b ⇒ P = |
| b2 ⇒ |
| = b2 ⇒ b=6 ⇒ a=8 ⇒ c=10 |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
L = 24 (dm)
12 maj 22:08
Maslanek:

AE = 4
AF = 4
P
EFC = P
kw − P
AEF − P
EBC − P
FDC = 64 − 8 − 16 − 16 = 24
12 maj 22:14
Maslanek: | | ab | |
Oczywiście jestem idiotą i nie wiem, że Ptr = |
| ... |
| | 2 | |
Także wynik jest trochę inny...
12 maj 22:15
kasien94: Aaaaa, bardzo dzięki

teraz czaję.
12 maj 22:20
kasien94: Z tego rysunku fajnie wszystko widać jak dalej liczyć

A w piątym proszę choc o podpowiedź
jak sie za to zabrać.
12 maj 22:28
kasien94: Tzn w zadaniu czwartym.
12 maj 22:28
Mila: | | 1 | |
4) PΔ= |
| *a*h=2√3⇔a*h=4√3 |
| | 2 | |
podstaw do 1 i oblicz a, resztę łatwo obliczysz.
12 maj 22:43
Maslanek:

zad4 W trójkącie równoramiennym o polu 2 pierwiastki z trzech cm2 stosunek
wysokościpoprowadzonej na podstawę do długości podstawy jest równy pierwiastek z trzech do
sześciu. Oblicz miary katów oraz obwód tego trójkąta.
P = 2
√3
| | ah | | a2√3 | |
P = |
| ⇒ P= |
| ⇒ a2√3 = 24√3 ⇒ a=√24 = 2√6. |
| | 2 | | 12 | |
12 maj 22:49