Shiro
psik: wykaz ze pierwiastek z 17 + 12 pierwiastkow z 2 + pierwiastek z 17−12 pierwiastkow z 2 jest
liczba naturalna
√17 + 12√2 + √17 − 12√2 = x |()2 //podnoszę obustronnie do kwadratu
x2 = 17 + 12√2 + 17 − 12√2 + 2(√17 + 12√2)(√17 − 12√2) = 34 + 2√289 − 144*2 = 34
+ 2 = 36
czyli x = 6 , a 6 ∊ N
12 maj 21:37
Maslanek: Czemu wy sobie tak utrudniacie

17+12
√2 = (3 + 2
√2)
2 = 9 + 8 + 12
√2.
Sprytne? Sprytne.
12 maj 21:38
krystek: Podpowiem 17+12√2=(3+2√2)2
12 maj 21:40
Mila: Dobry wieczór Krystek!
12 maj 22:04
Gustlik: Krystek, Maslanek jest jeden mały problem: jedna osoba na milion zauważy, że
17+12
√2=(3+2
√2)
2. Właśnie tak jak zrobił [psik]] jest łatwiej. Pozdrawiam
13 maj 01:13
picia: zgadzam sie Gustlik. tak samo jak widzialem Twoje wypowiedzi na forum co do wzoru na
rowananie okregu. zamiast wymyslac zeby wyszlo (x−a)2 itd mozna podstawic do drugiego wzoru z
ktorego od razu mozna wyliczyc a i b.ja mam normalnie ten wzor w tablicach a nie pisalem
matury 100 lat temu!
13 maj 01:37
Gustlik: Zgadza się picia. Nie jestem zwolennikiem metod "sztucznego dodawania i odejmowania", tam
gdzie można je zastąpić prostszymi, bo wielu uczniów potem nie wie, dlaczego w jednym miejscu
dodano 4, w drugim dodano 9 a w trzecim odjęto 25. Dla wielu, zwłaszcza na poziomie
podstawowym te liczby wydają się być wzięte z kosmosu.
Na takie "podwójne pierwiastki" też mam sposób może dłuższy w zapisie, ale mniej czasochłonny,
bo nie wymaga zastanawiania się, jak podpasować liczby pod wzór skróconego mnożenia, zamiast
tego trzeba rozwiazać prosty układ równań, co z reguły zajmuje uczniowi mniej czasu.
Jak chcę spierwiastkować taka liczbę niewymierna, to robię tak:
(√a+√b)2=a+2√ab+b=a+b+2√ab (w wersji z minusem (√a−√b)2=a+b−2√ab)
Teraz przyrównuję:
17+12√2=a+b+2√ab
I rozwiązuję układ porównując ze sobą części "całkowite" i "pierwiastkowe":
{a+b=17
{12√2=2√ab /:2
{b=17−a
{6√2=√ab /()2
36*2=ab
ab=72
a(17−a)=72
17a−a2=72
−a2+17a−72=0
Δ=1, √Δ=1
a1=9
a2=8
b1=17−9=8
b2=17−8=9
Można przyjąć jedno z rozwiązań: a=9, b=8
czyli
√17+12√2=√9+√8=3+2√2
W zapisie wprawdzie dlużej, ale biorąc pod uwagę czas potrzebny na wymyślenie, w jaki sposób
trzeba rozbić te liczby, żeby podpasować pod wzór skróconego mnozenia, w wielu przypadkach
będzie dłuższy niż rozwiązanie takiego układu, gdzie po prostu rozwiązanie samo wyjdzie.
Metoda na układ równań dłuższa w zapisie, ale mniej kombinacyjna i czasochłonna.
13 maj 02:00