fizyka atom
Alois~: FIZYKA ale pewna jestem że ktoś potrafi

będę baardzo wdzięczna za pomoc, samej neiwiele udało mi się zrobić.
1.Największa długość fali w serii Balmera promieniowania atomu wodoru ma wartość( R− stała
Rydberga):
a)36R
2. Długość fali odpowiadajacej pierwszej serii Lymana wynosi λ. Jaka jest długosc fali
odpowiadajaca pierwszej linii serii Balmera?
c)4λ
d)13,6λ
12 maj 21:05
Bartek: Zadanie 1.
odpowiedz c
12 maj 21:20
Alois~:
12 maj 21:20
Alois~: a jak to wyliczyc?
12 maj 21:21
Bartek: | c | | 1 | | 1 | |
| =R*c( |
| − |
| ) |
| lambda | | k2 | | n2 | |
k−numer orbity na którą spada elektron
n− numer orbity z której spada
k=2, n=3
12 maj 21:24
Bartek: Zaraz spróbuje drugie zadania, bo muszę sobie przypomnieć.
12 maj 21:25
Alois~: dziękuję Ci bardzo ja postaram sie to zrozumeic
12 maj 21:29
Bartek: Ten wzór bierze się z tego:
E
n − E
k = h v <−−− czyt. ni
Dzieje się tak ponieważ elektron przeskakując z orbity dalszej na bliższą wypromieniowuje
porcję energii.
c prędkość światła
E
n − energia atomu wodoru masz w tablicach na n orbicie, E
k natomiast na k orbicie, po
podstawieniu i wyciągnieciu przed nawias dojdziesz do tego wzoru.
12 maj 21:36
Alois~: a takie zadanie?
w stanie kwantowym 2p magnetyczna liczba kwantowa moze przyjmowac wartosci ..?
i sa odp jedynie 1
jedynie 2
−1,0,+1
lub −2,−1,0,+1,+2
12 maj 21:39
Bartek: Zadanie 2
odpowiedź b
| | 4 | |
lambda= |
| to jest największa długość fali w serii Lymana (możesz ją obliczyć podstawiając |
| | 3R | |
do wzoru napisanego wyżej k=1 n=2)
| | 4 | |
Z tego wyznaczasz R= |
| |
| | 3R | |
W serii Balmera najdłuższa fala jest wtedy gdy k=2 n=3
podstawiasz znowu do wzoru
| 1 | | 1 | | 1 | |
| =R( |
| − |
| ) |
| lambdaB | | 22 | | 32 | |
Wyznaczone R wstawiasz teraz do tego
i wyliczasz lambda
B
12 maj 21:45
Bartek: Jesteś z liceum? Zaraz zobaczę to
12 maj 21:46
Alois~: tak z liceum

jejku DZIĘKI ŻYCIE MI NORMALNIE RATUJESZ

sama bym nie ogarnęła
12 maj 21:47
Bartek: W porządku, ja właśnie skończyłem edukację, z chęcią czasami pomogę.
12 maj 21:50
Alois~: to chyba fizyke musiałes pisac ! to ja z chęcią pomecze jesli mozna

a wlasnie jak Ci matura
poszła?
12 maj 21:52
Mateusz:
to zadanie z magnetyczną liczbą kwantową to −1,0,+1 wytłumaczyc dlaczego? czy sama odp cie
satysfakcjonuje
12 maj 21:55
Bartek: Tak pisałem rozszerzoną, ale niestety nie poszła po myśli, ok 50%...
12 maj 21:56
Alois~: Mateusz gdybyś mogł wytłumaczyc

to bym zrozumiała i podobne juz moze sama zrobiła
12 maj 21:57
Alois~: Bartek to jestem i tak w szoku, ja bym się nie porwała nawet na podstawe z fizyki.
12 maj 21:59
Bartek: To czemu tłuczesz atom wodoru? Jeszcze takie detale?
12 maj 22:01
Mateusz:
Ok bo więc magnetyczna liczba kwantowa oznacze ja sobie jako m określa nam rzut momentu pędu na
wyrozniony kierunek i decyduje o przestrzennej orientacji orbitalu wartosc liczby m zalezy od
liczby orbitalnej natomiast kazda podpowłoka zawiera poziomy orbitalne czyli stany kwantowe i
identycznej wartosci głównej,orbitalnej i magnetycznej liczby kwantowej i tak np orbital
atomowy nalezący do ktorejkolwiek podpowłoki typu p moze miec trzy równowazne formy czyli
poziomy orbitalne ktorych liczba wyraza sie wzorem 2l+2 l−numer podpowłoki.Formy te różnią się
orientacją wzdłuz osi układu współrzędnych a odpowiadają im takie wartosci magnetycznej
liczby kwantowej −1,0,+1
i tak analogicznie np orbital nalezący do podpowłoki d ma 5 rownowaznych form przestrzennych
−2*2+1=5 ktorym odpowiadają takie wartosci magnetycznej liczby kwantowej: −2,−1,0, +1, +2
analogicznie orbital nalezący do podpowłoki f ma 7 rownowaznych form przestrzennych i
odpowiadające im wartosci liczby m −3,−2,−1,0, +1,+2,+3
12 maj 22:07
Alois~: właśnie też mnie to zastanawia a nie jestem w fizycznej co lepsze!

( a jestem na mat inf)
a słuchaj takie cos.. (pomecze Cie

)
Długosc fali odpowiadajacej pierwszej linii serii Balmera wyniosi lambda. Długosc fali
odpowiadajacej pierwszej linii serii Lymana jest rowna..
i znowu
a)4λ
12 maj 22:09
Mateusz:
No własnie kwantowy model atomu jest na rozszerzeniu
12 maj 22:09
Alois~: Mateusz dziękuje! teraz spr zrozumiec i zrobie podobne bo mam
12 maj 22:11
Mateusz:
a no własnie moze masz tez fize na rozszerzeniu bo tak zazwyczaj jest w takich klasach a nawet
nie byłaś tego świadoma
12 maj 22:12
Alois~: to w takim razie mam niestwierdzony profil mat−inf(*fiz) do czego nie raz dochadzi reszta
12 maj 22:14
Mateusz:
Być moze albo macie wspaniałomyślnego nauczyciela i robi z wami więcej niz potrzeba jakbyś
czegoś nie rozumiała z mojego paplania

tu to pytaj
12 maj 22:17
Alois~: dobrze
Mateusz podejrzewam że tak własnie robi

w stanie kwantowym oznaczonym 3s wartosc glowej liczby kwantowej i orbitalnej liczby kwantowej
przyjmuja odpowiednio wartosci?
a 3,0
b 3,1
c 1,1
d 3,3
czyli czytam 3ci raz to co napisałeś i nie jestem pewna czy z tego da sie to zrobic czy nie
moze 3,3 ?
12 maj 22:23
Alois~: Teraz zobaczmy czy ja załapałam
W stanie kwantowym oznaczonym 4p magnetyczna liczba kwantowa moze przyjmowac wartosci..
i teraz tak
"orbital
atomowy nalezący do ktorejkolwiek podpowłoki typu p moze miec trzy równowazne formy czyli
poziomy orbitalne ktorych liczba wyraza sie wzorem 2l+2 l−numer podpowłoki.Formy te różnią
się
orientacją wzdłuz osi układu współrzędnych a odpowiadają im takie wartosci magnetycznej
liczby kwantowej −1,0,+1"
czyli ze z tego wychodziłoby ze obojetnie co przy p jest (tutaj 4) to i tak ma te 3 wartosci?
12 maj 22:34
Mateusz:
Tu juz masz inne liczby nie magnetyczną a główna kwantową i orbitalną
podpowłoka 3s nalezy juz do powłoki M (pamietasz z chemii powłoki elektronowe K, L, M , N itd )
wiec główna liczba kwantowa wynosi n,n= 3 natomiast orbitalna liczba kwantowa przyjmuje
wartosci od l=0,1,2....,do n−1 czyli odp juz wybierzesz chyba
12 maj 22:39
Mateusz:
tak

bo orbital kazdej podpowłoki jest taki sam np kazdy orbital podpowłoki p to taka
obrócona ósemka
12 maj 22:42
Alois~: czyli..

3,0 ?
12 maj 22:47
Alois~: Mateusz a to zadanie z 22:09 wiesz moze jak?
12 maj 22:48
Mateusz:
3,3 mi sie pomieszało powinienem zapisac: od l=0,1,2...., (n−1) do n czyli 3,3 to prawidłowa
odp przepraszm za wprowadzenie w błąd

tak to jest jak sie nie uzywa tego na codzień
12 maj 22:53
Alois~: nic nie szkodzi

chyba musze posiedziec z tym w ksiazce od chemii
12 maj 22:57
Bartek: Odpowiedź c
12 maj 22:59
Alois~: Bartek 
i to tez trzeba tym wzorem co pisałeś wczesniej , dokladnie tym samym

?
12 maj 23:01
Mateusz:
Wiesz co nie pamietam za dobrze tych zagadnien z tym widmem at wodoru ale jest taka zaleznosc:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = R( |
| − |
| ) k= n+1,n+2,n+3 natomiast dla n=1 mamy serie Lymana dla n=2 |
| λ | | n2 | | k2 | |
seria Balmera
dla n=3 seria Paschena itd i trzeba by tu chyba zbadac jak zmienia sie λ ale pewien nie jestem
bo pomysłu na to raczej teraz nie mam moze ktos mądrzejszy sie wypowie
12 maj 23:01
Alois~: error
| | 52 | |
wyliczyłam i mi wyszła jakaś głupota  bo az |
| lambda a liczyłam w drugą strone cos |
| | 5 | |
pewnie źle podstwaiłam.
12 maj 23:13
Bartek: Tak Alois

Trzeba zrobić tak samo jak z tego co napisałem o 21:45, jak nie dasz rady to
napisz
12 maj 23:14
Alois~: o mala poprawka ( co i tak mi źle wyszlo ) 48/5 ale namieszałam
12 maj 23:17
Alois~: Bartek chyba jednak nie dam rady , zapewne jesli podtsawiam najpierw analogicznie do tego
schematu tylko k=2 a n=3 a pozniej wyliczam R i podstawiam k=1 n=2 i wstawiam R to mi takie
cos wyszło. Spr jeszcze raz moze cos sie machnełam, chyba ze ja to źle podstawiam czy cos
12 maj 23:24
Bartek: | | 1 | | 5R | |
Najpierw wyliczasz lambde dla serii Balmera k=2 n=3 |
| = |
| |
| | lambda | | 36 | |
Z tego wyliczasz R
| | 1 | | 3R | |
Liczysz lambde dla serii Lymana k=1 n=2. Wychodzi |
| = |
| |
| | lambdaL | | 4 | |
Wstawiasz wyznaczone R.
12 maj 23:30
Alois~: o to coś podobnie robiłam teraz 2gi raz liczyłam znowu mi inaczej wyszło chyba pora już
zostawic fizykę.. tylko ze mam tego jeszcze troche

ale i tak bardzo mi pomogliście
Bartek i
Mateusz wieeeelkie dzięki
12 maj 23:33
Mateusz:
12 maj 23:41
Bartek:
12 maj 23:55
Alois~: Jaka jest najmniejsza długość fali w serii Balmera?
coś takiego to będzie?

tylko ile ten ułamek z nieskonczonością jest równy?
mam odp do wyboru : 2R,
12R , 4R i
4R
13 maj 12:02
Alois~: ja bym wzięła to ostatnie ale nie wiem czy to dobrze.. bo ten
ułamek mi nie daje spokoju
13 maj 12:07
Alois~: ponawiaam
13 maj 12:30
Alois~: Zgodnie z teorią Bohra w wyniku przejscia elektornu z orbity trzeciej na czwartą w atomie
wodoru jego moment pędu :
a) zwieksza sie o wartosc
h2π
b) zwieksza sie o wartosc
3h2π
c) zmniejsza sie o wartosc
3h2π
d)zmniejsza sie o wartosc
3h4π
dopoki było bez przejscia to wyliczyłam
13 maj 13:03
Bartek: Dobrze Alois~
13 maj 13:29
Bartek: a tu odpowiedź a)
13 maj 13:32
Alois~: 
a z czego ta odpowiedz a wynika?
bo jak miałam zadanie gdzie było tylko wyznaczyc na 2giej orbicie to ładnie mi wyszło z wzoru
L=n*h kreslone, a tutaj ?
13 maj 13:33
Bartek: | | nh | |
moment pędy fotonu równy jest |
| , gdzie n to numer orbity |
| | 2π | |
13 maj 13:34
Alois~: czyli tu będzie n= 4−3
a gdyby był przeskok z 3 na 8 to
n=8−3
czyli L=5h2π ?
13 maj 13:38
Bartek: Zgadza się
13 maj 13:49
Alois~: 
dzięki
13 maj 13:56
Alois~: Maksymalna liczba elektornow w atomie w stanie opisanym głowna liczba kwantową wynosi n=2
to się liczy wzorem 2n2 ?
czyli wychodzi 8?
13 maj 14:13
Mateusz:
Tak
13 maj 15:11