matematykaszkolna.pl
fizyka atom Alois~: FIZYKA ale pewna jestem że ktoś potrafi emotka będę baardzo wdzięczna za pomoc, samej neiwiele udało mi się zrobić. 1.Największa długość fali w serii Balmera promieniowania atomu wodoru ma wartość( R− stała Rydberga): a)36R
 R 
b)

36 
 36 
c)

5R 
 5 
d)

36R 
2. Długość fali odpowiadajacej pierwszej serii Lymana wynosi λ. Jaka jest długosc fali odpowiadajaca pierwszej linii serii Balmera?
 29λ 
a)

3 
 27λ 
b)

5 
c)4λ d)13,6λ
12 maj 21:05
Bartek: Zadanie 1. odpowiedz c
12 maj 21:20
Alois~:
12 maj 21:20
Alois~: a jak to wyliczyc?
12 maj 21:21
Bartek:
c 1 1 

=R*c(

)
lambda k2 n2 
k−numer orbity na którą spada elektron n− numer orbity z której spada k=2, n=3
12 maj 21:24
Bartek: Zaraz spróbuje drugie zadania, bo muszę sobie przypomnieć.
12 maj 21:25
Alois~: dziękuję Ci bardzo ja postaram sie to zrozumeic
12 maj 21:29
Bartek: Ten wzór bierze się z tego: En − Ek = h v <−−− czyt. ni Dzieje się tak ponieważ elektron przeskakując z orbity dalszej na bliższą wypromieniowuje porcję energii.
 c 
v=

lambda 
c prędkość światła En − energia atomu wodoru masz w tablicach na n orbicie, Ek natomiast na k orbicie, po podstawieniu i wyciągnieciu przed nawias dojdziesz do tego wzoru.
12 maj 21:36
Alois~: a takie zadanie? w stanie kwantowym 2p magnetyczna liczba kwantowa moze przyjmowac wartosci ..? i sa odp jedynie 1 jedynie 2 −1,0,+1 lub −2,−1,0,+1,+2
12 maj 21:39
Bartek: Zadanie 2 odpowiedź b
 4 
lambda=

to jest największa długość fali w serii Lymana (możesz ją obliczyć podstawiając
 3R 
do wzoru napisanego wyżej k=1 n=2)
 4 
Z tego wyznaczasz R=

3R 
W serii Balmera najdłuższa fala jest wtedy gdy k=2 n=3 podstawiasz znowu do wzoru
1 1 1 

=R(

)
lambdaB 22 32 
Wyznaczone R wstawiasz teraz do tego i wyliczasz lambdaB
12 maj 21:45
Bartek: Jesteś z liceum? Zaraz zobaczę to
12 maj 21:46
Alois~: tak z liceumemotka jejku DZIĘKI ŻYCIE MI NORMALNIE RATUJESZ sama bym nie ogarnęła
12 maj 21:47
Bartek: W porządku, ja właśnie skończyłem edukację, z chęcią czasami pomogę. emotka
12 maj 21:50
Alois~: to chyba fizyke musiałes pisac ! to ja z chęcią pomecze jesli mozna emotka a wlasnie jak Ci matura poszła?
12 maj 21:52
Mateusz: to zadanie z magnetyczną liczbą kwantową to −1,0,+1 wytłumaczyc dlaczego? czy sama odp cie satysfakcjonuje
12 maj 21:55
Bartek: Tak pisałem rozszerzoną, ale niestety nie poszła po myśli, ok 50%...
12 maj 21:56
Alois~: Mateusz gdybyś mogł wytłumaczyc emotka to bym zrozumiała i podobne juz moze sama zrobiła
12 maj 21:57
Alois~: Bartek to jestem i tak w szoku, ja bym się nie porwała nawet na podstawe z fizyki.
12 maj 21:59
Bartek: To czemu tłuczesz atom wodoru? Jeszcze takie detale?
12 maj 22:01
Mateusz: Ok bo więc magnetyczna liczba kwantowa oznacze ja sobie jako m określa nam rzut momentu pędu na wyrozniony kierunek i decyduje o przestrzennej orientacji orbitalu wartosc liczby m zalezy od liczby orbitalnej natomiast kazda podpowłoka zawiera poziomy orbitalne czyli stany kwantowe i identycznej wartosci głównej,orbitalnej i magnetycznej liczby kwantowej i tak np orbital atomowy nalezący do ktorejkolwiek podpowłoki typu p moze miec trzy równowazne formy czyli poziomy orbitalne ktorych liczba wyraza sie wzorem 2l+2 l−numer podpowłoki.Formy te różnią się orientacją wzdłuz osi układu współrzędnych a odpowiadają im takie wartosci magnetycznej liczby kwantowej −1,0,+1 i tak analogicznie np orbital nalezący do podpowłoki d ma 5 rownowaznych form przestrzennych −2*2+1=5 ktorym odpowiadają takie wartosci magnetycznej liczby kwantowej: −2,−1,0, +1, +2 analogicznie orbital nalezący do podpowłoki f ma 7 rownowaznych form przestrzennych i odpowiadające im wartosci liczby m −3,−2,−1,0, +1,+2,+3
12 maj 22:07
Alois~: właśnie też mnie to zastanawia a nie jestem w fizycznej co lepsze! ( a jestem na mat inf) a słuchaj takie cos.. (pomecze Cie emotka ) Długosc fali odpowiadajacej pierwszej linii serii Balmera wyniosi lambda. Długosc fali odpowiadajacej pierwszej linii serii Lymana jest rowna.. i znowu a)4λ
 λ 
b)

4 

c)

27 

d)

29 
12 maj 22:09
Mateusz: No własnie kwantowy model atomu jest na rozszerzeniu
12 maj 22:09
Alois~: Mateusz dziękuje! teraz spr zrozumiec i zrobie podobne bo mam
12 maj 22:11
Mateusz: a no własnie moze masz tez fize na rozszerzeniu bo tak zazwyczaj jest w takich klasach a nawet nie byłaś tego świadoma emotka
12 maj 22:12
Alois~: to w takim razie mam niestwierdzony profil mat−inf(*fiz) do czego nie raz dochadzi reszta
12 maj 22:14
Mateusz: Być moze albo macie wspaniałomyślnego nauczyciela i robi z wami więcej niz potrzeba jakbyś czegoś nie rozumiała z mojego paplania tu to pytaj emotka
12 maj 22:17
Alois~: dobrze emotkaMateusz podejrzewam że tak własnie robi w stanie kwantowym oznaczonym 3s wartosc glowej liczby kwantowej i orbitalnej liczby kwantowej przyjmuja odpowiednio wartosci? a 3,0 b 3,1 c 1,1 d 3,3 czyli czytam 3ci raz to co napisałeś i nie jestem pewna czy z tego da sie to zrobic czy nie moze 3,3 ?
12 maj 22:23
Alois~: Teraz zobaczmy czy ja załapałam W stanie kwantowym oznaczonym 4p magnetyczna liczba kwantowa moze przyjmowac wartosci.. i teraz tak "orbital atomowy nalezący do ktorejkolwiek podpowłoki typu p moze miec trzy równowazne formy czyli poziomy orbitalne ktorych liczba wyraza sie wzorem 2l+2 l−numer podpowłoki.Formy te różnią się orientacją wzdłuz osi układu współrzędnych a odpowiadają im takie wartosci magnetycznej liczby kwantowej −1,0,+1" czyli ze z tego wychodziłoby ze obojetnie co przy p jest (tutaj 4) to i tak ma te 3 wartosci?
12 maj 22:34
Mateusz: Tu juz masz inne liczby nie magnetyczną a główna kwantową i orbitalną podpowłoka 3s nalezy juz do powłoki M (pamietasz z chemii powłoki elektronowe K, L, M , N itd ) wiec główna liczba kwantowa wynosi n,n= 3 natomiast orbitalna liczba kwantowa przyjmuje wartosci od l=0,1,2....,do n−1 czyli odp juz wybierzesz chyba emotka
12 maj 22:39
Mateusz: tak emotka bo orbital kazdej podpowłoki jest taki sam np kazdy orbital podpowłoki p to taka obrócona ósemka
12 maj 22:42
Alois~: czyli.. 3,0 ?
12 maj 22:47
Alois~: Mateusz a to zadanie z 22:09 wiesz moze jak?
12 maj 22:48
Mateusz: 3,3 mi sie pomieszało powinienem zapisac: od l=0,1,2...., (n−1) do n czyli 3,3 to prawidłowa odp przepraszm za wprowadzenie w błąd tak to jest jak sie nie uzywa tego na codzień
12 maj 22:53
Alois~: nic nie szkodzi emotka chyba musze posiedziec z tym w ksiazce od chemii
12 maj 22:57
Bartek: Odpowiedź c
12 maj 22:59
Alois~: Bartek i to tez trzeba tym wzorem co pisałeś wczesniej , dokladnie tym samymemotka ?
12 maj 23:01
Mateusz: Wiesz co nie pamietam za dobrze tych zagadnien z tym widmem at wodoru ale jest taka zaleznosc:
1 1 1 

= R(

) k= n+1,n+2,n+3 natomiast dla n=1 mamy serie Lymana dla n=2
λ n2 k2 
seria Balmera dla n=3 seria Paschena itd i trzeba by tu chyba zbadac jak zmienia sie λ ale pewien nie jestem bo pomysłu na to raczej teraz nie mam moze ktos mądrzejszy sie wypowie
12 maj 23:01
Alois~: error
 52 
wyliczyłam i mi wyszła jakaś głupota bo az

lambda a liczyłam w drugą strone cos
 5 
pewnie źle podstwaiłam.
12 maj 23:13
Bartek: Tak Alois emotka Trzeba zrobić tak samo jak z tego co napisałem o 21:45, jak nie dasz rady to napisz emotka
12 maj 23:14
Alois~: o mala poprawka ( co i tak mi źle wyszlo ) 48/5 ale namieszałam emotka
12 maj 23:17
Alois~: Bartek chyba jednak nie dam rady , zapewne jesli podtsawiam najpierw analogicznie do tego schematu tylko k=2 a n=3 a pozniej wyliczam R i podstawiam k=1 n=2 i wstawiam R to mi takie cos wyszło. Spr jeszcze raz moze cos sie machnełam, chyba ze ja to źle podstawiam czy cos
12 maj 23:24
Bartek:
 1 5R 
Najpierw wyliczasz lambde dla serii Balmera k=2 n=3

=

lambda 36 
Z tego wyliczasz R
 1 3R 
Liczysz lambde dla serii Lymana k=1 n=2. Wychodzi

=

lambdaL 4 
Wstawiasz wyznaczone R. emotka
12 maj 23:30
Alois~: o to coś podobnie robiłam teraz 2gi raz liczyłam znowu mi inaczej wyszło chyba pora już zostawic fizykę.. tylko ze mam tego jeszcze troche ale i tak bardzo mi pomogliście emotka Bartek i Mateusz wieeeelkie dzięki
12 maj 23:33
Mateusz: emotka
12 maj 23:41
Bartek: emotka
12 maj 23:55
Alois~: Jaka jest najmniejsza długość fali w serii Balmera?
1 1 1 

= R(

)
λ 4 −∞ 
coś takiego to będzie? emotka tylko ile ten ułamek z nieskonczonością jest równy? mam odp do wyboru : 2R, 12R , 4R i 4R
13 maj 12:02
Alois~: ja bym wzięła to ostatnie ale nie wiem czy to dobrze.. bo ten ułamek mi nie daje spokoju
1 

=R 14
λ 
 4 
i wyjdzie λ=

R 
13 maj 12:07
Alois~: ponawiaam emotka
13 maj 12:30
Alois~: Zgodnie z teorią Bohra w wyniku przejscia elektornu z orbity trzeciej na czwartą w atomie wodoru jego moment pędu : a) zwieksza sie o wartosc h b) zwieksza sie o wartosc 3h c) zmniejsza sie o wartosc 3h d)zmniejsza sie o wartosc 3h dopoki było bez przejscia to wyliczyłam
13 maj 13:03
Bartek: Dobrze Alois~
13 maj 13:29
Bartek: a tu odpowiedź a)
13 maj 13:32
Alois~: emotka a z czego ta odpowiedz a wynika? bo jak miałam zadanie gdzie było tylko wyznaczyc na 2giej orbicie to ładnie mi wyszło z wzoru L=n*h kreslone, a tutaj ?
13 maj 13:33
Bartek:
 nh 
moment pędy fotonu równy jest

, gdzie n to numer orbity

13 maj 13:34
Alois~: czyli tu będzie n= 4−3 a gdyby był przeskok z 3 na 8 to n=8−3 czyli L=5h ?
13 maj 13:38
Bartek: Zgadza się emotka
13 maj 13:49
Alois~: emotka dzięki
13 maj 13:56
Alois~: Maksymalna liczba elektornow w atomie w stanie opisanym głowna liczba kwantową wynosi n=2 to się liczy wzorem 2n2 ? czyli wychodzi 8?
13 maj 14:13
Mateusz: Tak emotka
13 maj 15:11