rownanie logarytmiczne z parametrem
adnrej: Dla jakich wartosci parametru m równanie:
log5x+log5(3x+1)=log5(2x−m)
12 maj 20:32
adnrej: jakie tu musza byc założenia...?
bo reszte wylicze...
12 maj 20:36
Trivial: źle sformułowane zadanie.
12 maj 20:37
krystek: x>0 i 3x+1>0 i 2x−m>0
12 maj 20:37
adnrej: aha sorki
ma rozwiazanie...
12 maj 20:37
asdf: logac
c > 0
12 maj 20:37
adnrej: no to wiem...
chodzi mi o zalozenia odnosnie ilosci rozwiazan...
12 maj 20:38
Trivial: Dziedzina, a potem to już tylko obustronnie dać 5y
x(3x+1) = 2x−m
Kiedy to ma rozwiązanie?
12 maj 20:39
krystek: zapisz jakie r−nie otrzymasz!
12 maj 20:40
asdf: 3x
2 − x + m = 0
Δ ≥ 0
x
2 − 12m ≥ 0
−12m ≥ −x
2
12m ≤ x
2
coś takiego?
12 maj 20:52
asdf: 2x − m > 0 → m < 2x
x > 0
więc odp będzie m > 2x gdzie x ∊ (0;
∞)
tak?
12 maj 22:12
picia: kurde juz sam nie wiem. przeciez masz podac dla jakich m rownanie ma rozwiazanie.
aaa nie mysle juz nad tym bo sie kompletnie zamotalem. juz @pati źle podpowiadam
12 maj 22:18
picia: jezeli uwazasz ze takie jest rozwiazanie to podstaw za m np 3x i sprawdz czy da sie rozwiazac.
12 maj 22:20
picia: | | 1 | |
moim zdaniem bedzie m≤ |
| ale reki uciac se nie dam  |
| | 12 | |
12 maj 22:25
asdf: mi się zdaje, że nie można podłożyć
12 maj 22:25
asdf: | | 1 | |
czemu 1? x > 0 więc równie dobrze może być |
| |
| | 99999 | |
12 maj 22:28
picia: nie wiem o co pytasz. moze @Maslanek by rozwiazal?
12 maj 22:30
asdf: czemu w liczniku masz 1? podstawiłeś jedynkę czy co?
12 maj 22:31
picia: 3x2 − x + m = 0
Δ≥0 to obliczylem. nie wiem czemu Tobie tam x zostaly jak liczyles.
1−12m ≥0
12 maj 22:34
asdf: haha

też nie wiem
12 maj 22:35
adnrej: jezeli to pomoze to odp jest m∊(−∞;23) U (23;34>
12 maj 22:44
picia: no to ja juz nie wiem
12 maj 22:51
adnrej: mi sie wydaje ze tu wlasnie musza byc zalozenia typu Δ=0 potem Δ≥0 i tam x1+x2>0 x1*x2>0 albo
mniejsze te wzory viete'a itd...ale nie wiem jak je przypasowac
12 maj 22:54
Maslanek: log
5x+log
5(3x+1)=log
5(2x−m)
2x−m>0 i x>0 ⇒ m<2x.
3x
2 + x = 2x − m
3x
2 − x + m = 0
Δ = 1−12m...
Δ≥0 ⇔ m∊(−
∞, 1/12>
rozw. x>0, kiedy f(0)>0 ⇔ m>0...
Kurde... nie wiem
12 maj 23:01
Maslanek: W poleceniu nie ma błędu?
Jakiś kwadrat przy m? Inaczej to marno...

Albo inne podstawy logarytmów − albo w ogóle może to Ty sprowadzałeś do podstawy?
12 maj 23:02
12 maj 23:04
Basiek: log
5x+log
5(3x+1)=log
5(2x−m)
Założenia:
| | 1 | |
x>0 3x+1>0 2x−m>0 => x>0 x>− |
| , m<2x |
| | 3 | |
log
5x(3x+1)=log
5(2x−m)
3x
2+5x−2x+m=0
3x
2+3x+m=0
Ma rozwiązanie dla warunków:
| | −b | |
1o Δ=0 |
| >0 i m<2x (to trzeba sprawdzić) |
| | a | |
2
o Δ>0 i x
1*x
2>0 i x
1+x
2>0 oraz m<2x
3
o Δ>0 (że tylko jeden pierwiastek spełnia równanie) x
1*x
2<0 i m<2x
12 maj 23:05
adnrej: ale to daje tylko jedno rozwiazanie a co dalej
12 maj 23:05
Basiek: Błąd w zapisie, poprawisz sobie teraz mój drogi, Ty. Ja jestem zbyt leniwa. Na moje oko,
powinno być dobrze.
12 maj 23:08
Maslanek: 3x
2−x=2x−m
3x
2−3x+m=0
Δ = 9 − 12m
Δ≥0 ⇔ m∊(−
∞, 3/4>
Czemu m≠2/5

Nie mam pojęcia...
12 maj 23:09
Basiek: Masz odpowiednie przecież założenia związane z logarytmami jeszcze....
Nie ma tak prosto.
12 maj 23:12
Maslanek: No nie ma...

Równanie nie jest spełnione dla
1) x
1x
2>0; x
1+x
2>0; Δ≥0.;
2) Δ<0;
Wystarczyłoby?
12 maj 23:17
Basiek: Źle to jest.
12 maj 23:18
Basiek: adnrej− w ogóle, liczysz to, co Ci podałam
12 maj 23:21
Basiek: Maslanek, Twoje zdaje się powinno być:
1) Δ<0
2) Δ≥0 x
1*x
2<0 i x
1+x
2<0
3) Δ≥0 oraz x
1x
2>0 , x
1+x
2>0 i m>2x
12 maj 23:26
Maslanek: x
1+x
2<0 of koz

i tak w ogóle to nawet x
1x
2≥0
To 3 to kurde dziwne... Nigdy nie wyjdzie jakaś oczywista odpowiedź...
To m<2x trzeba by zawrzeć jakoś jako m
2<x
1x
2. Ale wychodzą pierdoły, więc to też nie to.
12 maj 23:30
Maslanek: Właściwie to całkiem m
2<4x
1x
2.
Wtedy m
2<4m/3
m(m − 4/3) < 0
m ∊ (0, 4/3)...
Hm... − pierdoły
12 maj 23:32
Basiek: Hm, to trzecie to ten przypadek, w którym wszystkie warunki są spełnione, za wyjątkiem 2x−m>0
Przez co przecież nie będzie żadnych miejsc zerowych. Więc wydaje mi się, ze będzie okej.
12 maj 23:32
Basiek: Jestem chyba za głupia. Skąd Ci się wzięło m
2<4x
1x
2 
?
12 maj 23:33
12 maj 23:34
Maslanek: m<2x
Rozwiązaniami są x
1, x
2 = x
0
Dlatego też jeśli m<2x, to m<2x
1 i m<2x
2 ⇒ m
2 < 4x
1x
2.
Nie wiem czy to ok, ale wygląda ładnie w każdym razie
12 maj 23:35
Basiek: Aaaa, kurczę, to ten przypadek, gdzie są dwa pierwiastki.

Spaaać.

Dobranoc
12 maj 23:37
Maslanek: Idziesz spać?

Leją się, a Ty idziesz spać?
12 maj 23:45
12 maj 23:47