12 maj 20:20
asdf: rób sama, najwyzej ktoś pomoże..
12 maj 20:23
pati: zrobilabym gdybym tylko wiedziala jak.problem w tym,ze nie omawialismy tego na lekcji
12 maj 20:28
adnrej: no to wymnoż wszystko...i potem delte bez problemu wyliczysz...
12 maj 20:35
pati: ale co dalej? nie wiem czy przenosic stronami czy zostawic tak jak jest...pozniej trzeba jakies
wykresy czy cos? w ksiazce sa odpowiedzi x nalezy itd. moglby ktos zrobic chociaz jedno
zadanie

blagam
12 maj 20:39
12 maj 20:55
pati: nie czaje tego

prosze o zrobiebie chociaz jednego zadania
12 maj 20:57
asdf: x2 < 2 − x
teraz przenosimy na lewą stronę
x2 − 2 + x < 0
A = ... B = .... C = ...
ile?
12 maj 20:58
12 maj 20:58
asdf: rób pati, spróbuję Ci pomóc
12 maj 20:59
pati: a=1 b=−2 c=0 ?
12 maj 21:03
asdf: nie, a to liczba stojąca przy x2, b to liczba stojąca przy x, c to wyraz wolny, więc jak?
12 maj 21:04
picia: wtrace sie
rownanie kwadratowe zapisuj sobie w postaci
ax2+bx+c
jest latwiej
w tym wypadku bedzie x2+x−2 od razu widac a,b,c
12 maj 21:07
pati: a=1 b=−2 c=1?
to ma byc z tego rownania gdzie wszystko jest przeniesione na lewa strone,tak?
12 maj 21:08
asdf: @picia
no łatwiej, ale jak ktoś będzie robić schematami, że
zawsze pierwsze jest a, drugie b, a
trzecie c
to nie zrozumie o co chodzi. Matematyka to nie polski gdzie człowiek uczy się pewnego schematu
(poglądu) i sypie teorią, której tak naprawde nie musi rozumieć
12 maj 21:09
asdf: @pati
przeczytaj dokładnie post z 2104...
12 maj 21:09
pati: czyli a=1 b=1 c=−2 kurcze jakie to glupie
12 maj 21:10
pati: no nie rozumiem tego kompletnie
12 maj 21:12
asdf:
teraz dobrze

umiesz obliczyć deltę i x
1?
Δ =
b2 − 4
ac
napisałaś:
a = 1,
b = 1,
c = −2
policz

pamiętaj o znaku
12 maj 21:12
picia: @asdf
po cos jest zapis f(x)= ax2 +bx+c
widac ze ona zaczyna f kwadratowa to nie wiem po co jej mieszac. bedzie sie mylic. jak juz
opanuje to niech zapisuje sobie jak chce.
12 maj 21:14
asdf: masz picia rację

Ja może nie potrafię dobrze tłumaczyć, dlatego piszę to co wiem...Mam takie
podejście, że podstawa jest najważniejsza i należy ją zrozumieć, a nie lecieć schematem
12 maj 21:17
pati: Δ=b2−4ac
Δ=12−4*1*(−2)=1+8=9 ?
12 maj 21:17
asdf: @pati tak

jeżeli delta > 0 to ma dwa miejsca zerowe x
1 oraz x
2
jeżeli delta = 0 to ma jedno miejsce zerowe (x
0)
jeżeli delta < 0 to nie ma miejsc zerowych
wybierz właściwy warunek i oblicz miejsca zerowe
12 maj 21:20
12 maj 21:21
asdf: @picia oglądasz mecz? 2 gole Lewandowski już ma
12 maj 21:22
picia: czyli w pierwszej kolejnosci jesli Δ>0 to oblicz √Δ
12 maj 21:22
picia: @asdf tak!wlasnie widzialem bramke
12 maj 21:23
pati: x1=−b−√Δ/2a
x1=−1−√9/2*1
x1=−4/2=−2
x2=−b+√Δ/2a
x2=−1+√9/2*1
x2=2/2=1
na pewno zle co nie?
12 maj 21:24
asdf: dobrze
12 maj 21:25
picia: dobrze
12 maj 21:26
picia: @pati a co teraz?
12 maj 21:26
asdf: rysunek już czeka
12 maj 21:27
pati:

zaznaczam iksy na wykresie.tylko nie wiem kiedy parabola ma isc do gory a kiedy na dol
12 maj 21:31
asdf: jeżeli współczynnik kierunkowy (a) > 0 to ramiona do góry, jeżeli a < 0 to ramiona w dół. Nie
podpowiem jak ten rysunek wygląda

Sama dasz rade
12 maj 21:33
pati: ten wykres robie tylko jak jest jedna i dwa miejsca zerowe?
12 maj 21:33
picia:
a>0 ramiona w gore
a<0 ramiona w dol
12 maj 21:34
pati: @asdf czyli do gory
12 maj 21:34
picia: @pati NIE

zawsze gdy masz nierownosc.
12 maj 21:35
asdf: no to rysuj
12 maj 21:35
pati: eh jeszcze tylko 17 przykladow na poniedzialek

nie wyrobie
12 maj 21:36
asdf: wyrobisz

początki najgorsze
12 maj 21:36
Maslanek: Lepsze to niż 17 zadań
12 maj 21:36
picia: dasz rade
12 maj 21:38
pati: czyli ten poprzedni rysunek byl zly
12 maj 21:38
asdf: no
12 maj 21:38
pati: no to nie wiem. prosze powiedz jak to ma byc
12 maj 21:39
asdf: pati to chcesz możemy się zamienić

mam 9 kartek z fizyki na poniedziałek i mature ustną z
polskiego
12 maj 21:40
asdf: narysuj ramiona w górę, zaznacz x1 i x2...
12 maj 21:40
asdf: LEWANDOWSKI HAT TRICK

12 maj 21:45
pati:
12 maj 21:46
picia: TAK JEST


OBY NA EURO TAK GRAL
12 maj 21:46
asdf: pati, a z kąd wiesz, że po lewej jest x1 a po prawej x2?
12 maj 21:47
picia:
12 maj 21:49
asdf: picia nie oszukuj
12 maj 21:49
picia: @asdf SKAD

po lewej msc zerowe to −2 a po prawej 1.
teraz ma byc <0 wiec ...
12 maj 21:51
maincraft: no bo po lewej sa liczby ujemne a po prawej dodatnie
12 maj 21:51
asdf: a nie no dobrze hehe
12 maj 21:51
picia: a z czym oszukuje?
12 maj 21:51
asdf: picia, super, że tą zagadke rozwiązałeś bo nie wiedziałem...dajcie te zadanie skończyć pati
12 maj 21:52
pati : @picia a>0 ramiona w gore
12 maj 21:52
asdf: @picia
pomyliłem nicki w wykresach

wiesz..pati..picia, a tu mecz leci
12 maj 21:52
asdf:

umiesz odczytać wartości większe od zera?
12 maj 21:52
picia: @maincraft nie. nad osia x to >0 a pod to <0
12 maj 21:52
pati : juz mnie to zaczyna irytowac,serio
12 maj 21:53
picia: no rozumiem @asdf

kurde nie umiem pisac na wykresie np −2...
12 maj 21:54
asdf: pati skończ to zadanie, porób kolejne przykłady. Jak się uczysz dopiero f. kwadratowej to
mogłaś zacząc od równości...ale skończ te zadanie
12 maj 21:54
asdf: @picia
a ja umiem
12 maj 21:55
picia: @pati spokojnie. tylko spokoj nas moze uratowac.
12 maj 21:55
Basiek: [Maaam pytanie! Jak na rysunku dodać minus?

]
12 maj 21:56
12 maj 21:56
pati : to moze nastepny przyklad?
12 maj 21:57
picia: wygrali hehe

@asdf to jak to sie robi? jak na wykresie napisac np
√5, x−1 itd?
12 maj 21:57
picia: @pati a moze napisz rozwiazanie tego najpierw?
12 maj 21:58
pati : x nalezy(−2;1)
12 maj 21:59
picia: no i dobrze

12 maj 22:01
asdf: @picia
kreską

@pati, nie pod osią tylko
NAD, podpowiem, że jest też taki znak:
∞
12 maj 22:01
pati : oki to moze teraz nastepny?
x−7≥5x2
12 maj 22:03
picia: dobrze ma. przeciez jest <0...chyba ze ja juz tez sie pogubilem.
12 maj 22:03
picia: no to tak samo. wszystko na lewo i sobie uporzadkuj. ps zobacz jak sie pisze rozne rzeczy. po
lewej masz "Kliknij po wiecej przykladow" tam jest jak np robic potege.
12 maj 22:05
asdf: a no dobrze sorry...
@pati
x − 7 ≥ 5x
2
co trzeba zrobić

12 maj 22:05
picia: @asdf a tamto co dales link to jakies dziwne zadanie, ale ja bym zrobil inaczej. przede
wszystki trzeba policzyc te zalozenia.
12 maj 22:07
pati : x−7≥5x2
x−5x2+7≥0
a=−5 b=1 c=7
delta=1
2−4*(−5)*7
delta=1+140=150>0
i juz pewnie zle

12 maj 22:08
pati : yyy sory 141
12 maj 22:10
picia: źle. wypisz a,b,c.
12 maj 22:11
asdf: @picia
zajrzyj tam jak możesz..
12 maj 22:12
pati : tak jak mowil asdf a to jest to co stoi przy x2 czyli −5,b to co przy x czyli1 a c to wyraz
wolny czylli 7
−5x2−x+7≥0
12 maj 22:14
pati : b=−1
12 maj 22:15
picia: dobrze. sorry jestem troche zamotany...
12 maj 22:16
asdf: pati źle...
x − 5x2 + 7 ≥ 0
−5x2 +x + 7 ≥ 0
licz
12 maj 22:16
pati : myla mi sie zawsze te znaki
12 maj 22:17
asdf: post z 2208 jest dobrze, tylko delta jest inna
12 maj 22:18
asdf: @picia
o której pudziany walczą?
12 maj 22:19
Maslanek: To dzisiaj? ;>
12 maj 22:19
asdf: @maslanek
no walka się dzisiaj zaczęła, ale czy khalidov walczy dzisiaj to nie wiem

może po północy...
12 maj 22:21
asdf: @maslanek
a wiesz chociaz, ze dzisiaj borussia grała?
12 maj 22:22
pati : delta=12−4*(−5)*7
delta=1−140=139
12 maj 22:22
asdf: pati źle..poprawie Ci już bo się męczysz

Δ = 1
2 − 4 * (−5) * 7 = ...albo nie poprawię

dasz rade
12 maj 22:24
pati : 1+140=141?
12 maj 22:30
picia: tak

juz pisalem ze Ci wczesniej dobrze wyszlo.
12 maj 22:31
asdf: nie było dobrze bo napisała pati, że Δ = 150 > 0
12 maj 22:32
pati : i teraz dwa miejsca zerowe
12 maj 22:33
picia: @asdf spojrz na post o 22:10.poprawila sie.
12 maj 22:36
asdf: @picia
no nie zauważyłem, ja już sobie chyba daruje, jutro mam w pizdu z elektrotechniki do nauki i 3
matury w tygodniu (polski, ang − ustny, informatyka).
12 maj 22:37
asdf: dobranoc, KSW leci
12 maj 22:38
picia: @asdf to niezle. a walke bedziesz ogladal?
12 maj 22:39
picia:
12 maj 22:41
asdf: no jak nie jak tak. Trzeba wybrać...albo nauka albo KSW...niestety KSW założył gilotyne nauce i
KO.

Materna jak się leje
12 maj 22:41
pati : ja tez ogladam

12 maj 22:42
picia: @pati liczysz jeszcze?pomoge Ci do konca z tym zadaniem. skupie sie i dam rade
12 maj 22:42
asdf: Polecam też mecz Barcelony. Ostatni mecz Guardioli. Będzie ciekawie po meczu

meczyki.pl
12 maj 22:44
picia: @pati nie chce Cie zmartwic ale jesli to zadanie 4. c) to jest cale źle..
12 maj 22:47
asdf: picia twoje obliczenia z logarytmicznej też są złe

tam chyba jest wężyk z 3 m. zerowymi..
12 maj 22:49
picia: bo jest tam tak
x−7≥5x2
−5x2+x−7≥0
Δ<0
a<0 wiec ramiona w dol. brak rozwiazan.
12 maj 22:50
pati : picia prosze cie to zrob mi ten przyklad

bede wdzieczna
12 maj 22:50
asdf: pati
mogę Tobie zadanie 1 c zrobić bo ciekawie wygląda
12 maj 22:55
picia: wlasnie zrobilem
12 maj 22:56
pati : pierwsze juz mam cale
12 maj 22:56
pati : ale podaj ten przyklad z ciekawosci zobacze
12 maj 22:56
picia: dobra, juz wszystko wiesz?
12 maj 22:58
asdf: −5(x −
√2)(x + 3
√2) ≥ 0
tak na prawdę już widać odpowiedź

jest to postać iloczynowa

a = −5
x
1 =
√2
x
2 = −3
√2
x ∊ <−3
√2;
√2>
12 maj 22:59
picia: @asdf no chyba...dobrze
12 maj 23:02
pati : trzeba tez przenosic nalewa strone,wypisywac wspolczynniki abc,liczyc delte i miejsca zerowe w
tym pierwszym zadaniu?
12 maj 23:05
picia: NIE

masz postac iloczynowa i wszystko po lewej stronie.
12 maj 23:07
pati : oki dzieki
12 maj 23:10
pati : czyli tak
−5(x−√2)(x+3√2)≥0 /(−5)
(x−√2)(x+3√2)≤0
x 1=√2 x 2=−3√2
xE(−∞;−3√2>U<√2:∞)
12 maj 23:10
asdf: @pati
Ja byłem w tym samym miejscu co ty 3 miesiące temu (dodam, że 3 miesiące temu przed
maturą)...Masz jeszcze dużo czasu, ale jak ciągle będziesz się tak poddawać to nic nie
zrobisz. Ja miałem 3 miesiące to jebałem po 6 godzin dziennie, ty masz więcej czasu to radzę
się teraz wziąć i nie mieć tych problemów co ja
12 maj 23:12
asdf: @picia
przypominam Khalidov wchodzi do ringu
12 maj 23:15
picia: przeciez @asdf napisal rozwiazanie. masz zle.
12 maj 23:16
picia: dzieki
12 maj 23:16
picia: ciekawe czy jego walka bedzie tak efektowna jak poprzednie..
12 maj 23:18
Maslanek: To będzie moment

Z obrotówką na wejściu
12 maj 23:18
picia: i kurde po walce..
12 maj 23:21
asdf: walka ustawiona...
12 maj 23:24
picia: 
watpie. gosciu jest dobry.
12 maj 23:26
asdf: teraz pudziuś wejdzie po wpierdol
12 maj 23:27
picia: teraz pudzian kontra malutki
12 maj 23:28
asdf: It's time for wpierdol
12 maj 23:28
picia: gzie tam. to bydle szybko sie zmeczy.ostatnio wszystko przegrywal.
12 maj 23:29
asdf: które bydle? bo jest ich obu
12 maj 23:30
picia: widze ze cwiczysz angielski
12 maj 23:30
picia: dobre pytanie
12 maj 23:31
asdf: przed maturą trzeba
12 maj 23:31
Maslanek: 
What a boolshit!
12 maj 23:36
asdf: zaczęło się....stado wybiegło na pastwisko
12 maj 23:38
picia: sapiacy sapp
12 maj 23:40
asdf: barcelona przegrywa 2:1, 84 minuta
12 maj 23:42
picia: haha. dobrze im. tylko ten kurdupel messi pewnie zostanie krolem strzelcow..
12 maj 23:44
Maslanek: Marnie, marnie...
12 maj 23:46
Leonardo asdf: oni się chyba ścigali...
krysia i tak się nic nie równa do messiego..
12 maj 23:46
picia: dlugo walczyli nie ma co..
12 maj 23:46
asdf: obydwie walki krótsze od reklamy velvet
12 maj 23:48
picia: a ile przygotowan i zapowiedzie tej walki..
12 maj 23:49
12 maj 23:51
picia: i ajkim wynikiem sie skonczylo?messi strzelil?
12 maj 23:54
asdf: 2:2
po meczu wbiegli kibice betisu, zeby pogratulowac swoim pilkarzom. Od razu zareagowala policja,
ogrodzila pilkarzy i lawki rezerwowe. Kibice wtedy zaczeli siadać na murawie i cykać sobie
focie

smiesznie wyglądało

poźniej zeszli bezkarnie, ale kamery i tak ich wychwyca.
12 maj 23:58
asdf: keita strzelil
12 maj 23:58
picia: dobrze ze nie messi.ile mozna..
12 maj 23:59
asdf: wystarczy więcej od krysi i bedzie git
13 maj 00:04
picia: haha

uwazam ze mesii to najlepszy pilkarz na swiecie ale wolalbym zeby wszystkiego nie
wygrywal.wolalbym zeby to cristiano zostal krolem strzelcow.
13 maj 00:09
asdf: moze wiecej żelu na wlosy powinien dawać...spadam elo
13 maj 00:11
picia: elo
13 maj 00:14