Funkcja kwadratowa
Juras: W układzie współrzędnych znajdź zbiór wszystkich punktów (p,q), dla których równanie x2 − 2px
+ q = 0 ma dwa różne rozwiązanie x1, x2, takie, że x12 + x22 = 2
Ktoś mi to obliczy? Potrzebuję pomocy.
12 maj 19:40
Trivial:
Przyjmijmy, dla uproszczenia zapisu, oznaczenia: x1 = u oraz x2 = v. Wtedy
u2 + v2 = u2 + 2uv + v2 − 2uv = (u+v)2 − 2uv =Wzory Viete'a= ...
Przyrównaj potem to, co wyjdzie do dwójki i gotowe. (trzeba jeszcze dodać założenie Δ>0)
12 maj 19:45
Basia:
1.
Δ>0
(−2p)
2−4*1*q > 0
4p
2−4q > 0 /:4
p
2 − q > 0
q<p
2
rysujesz parabole q=p
2 (tak jak y=x
2)
A={(p,q): q<p
2} = wszystko co jest w dół od tej paraboli
2.
x
12+x
22 = (x
1+x
2)
2 − 2x
1*x
2 = (
−ba)
2 − 2*
ca =
| b2 | | 2c | | (−2p)2 | | 2q | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| a2 | | a | | 12 | | 1 | |
4p
2 − 2q
stąd
4p
2−2q=2 /:2
2p
2 − q = 1
q = 2p
2 − 1
rysujesz parabolę q = 2p
2−1 ( tak jak y=2x
2−1)
i zaznaczasz jej część wspólną ze zbiorem A
te parabole przecinają się w punktach (−1;1) i (1;1)
12 maj 19:49