matematykaszkolna.pl
co na politechnike Dawid: studenci Witam, ogolnie mam takie pytanko do studentow politechnik Najprawdopodobniej ide na politechnike na jakis dzial zwiazany z Informatyka albo autmatyka i robotyka ( jeszcze nie wiem ) i chcialem sie zapytac jaki material mam miec ogolnie opanowany z matmy i fizy, zeby nie zaistnaily takie sytuacje ze bede musial sie czegos uczyc co powinienem juz miec opanowane itd... ogolnie mysle ze roszerzona matma styknie, bo nie wierze, ze moga wymagac wiecej(w pierwszy dzien ofc.), ale fizyka, nic jej nie mialem w 3 i 4 klasie technikum i moja wiedza w tym przedmiocie jest prawie = 0. Dlatego chcial bym wiedziec jakies konkretne dzialy czego trzeba sie nauczyc, czy poprostu kupic se jakas ksiazke do liceum i sie z niej uczyc? jak tak, to uczyc sie podstawowej, czy tez roszerzonej? Dzieki z gory.
12 maj 19:13
karolina: A to rozumiem że nie zdawałeś fizyki na maturce?
12 maj 19:15
Dawid: nie, nie zdawalem.
12 maj 19:18
Trivial: Tak naprawdę, to przynajmniej na agh aż roi się od kursów wyrównawczych na pierwszym semestrze. Jeżeli tylko potrafisz się dość szybko uczyć to wszystko powinno być w porządku. Studia, zwłaszcza na politechnice, to nie liceum. Wykładowcy zazwyczaj nie interesuje to, czy studenci rozumieją materiał, czy też nie (choć jak wiadomo są wyjątki emotka). Na początku nie powinno być jakoś szczególnie trudno (przynajmniej u mnie była to krótka powtórka z liceum z łagodnym wprowadzeniem do tematu), ale po miesiącu następuje zderzenie ze ścianą.
12 maj 19:20
karolina: nie strasz nas xD
12 maj 19:21
Trivial: Nie straszę. emotka
12 maj 19:24
Dawid: Czyli dalo by rade tam wyrównać wiedzę, no ale własnie, teraz mam wakacje, będę miał nawet przy robocie sporo czasu wolnego i bym wolał wykorzystać ten czas na naukę emotka tak, żeby tam później było więcej czasu wolnego
12 maj 19:26
Trivial: I jeszcze taka sugestia: jeżeli już kupować książki do fizyki to od razu te akademickie (pięciotomowy Resnick powinien wystarczyć ).
12 maj 19:27
Dawid: hmm, tam chyba pomyliles sie, piceostronny , co nie nie no joke, ale tam nie bedzie rzeczy na ktore trzeba znac podstawy?
12 maj 19:29
Pepsi2092: mam go chyba w domu Coś tam zaczynałem, wytłumaczone jest elegancko ale tez rok temu obudziłem się z reką w nocniku że będę zdawał matme R i fizykę na podstawie i nie miałem czasu zbytnio na tą fizę więc poczytam teraz i mowisz Trivial że dodatkowe zadania do tego i raczej powinno wystarczyć ? emotka Bo matme mysle ze nawet niezle ogarnalem i jeszcze do pazdziernika na forum coś tam uda mi się więcej ogarnąć emotka Pzdr
12 maj 19:31
Trivial: W pierwszym tomie wymagane są w pewnym momencie jakieś proste pochodne i całki (z wielomianów). Jeśli przerobisz cały pierwszy tom (ok. 300 stron), to powinno to wystarczyć na dobry początek.
12 maj 19:32
Trivial: W Resnicku jest i tak dużo zadań − jeśli wszystkie je przerobisz to gratulacje! emotka
12 maj 19:35
Dawid: ok, czyli pierwszy tom na poczatek styknie mowisz, dobrze, to http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/4000/podstawy-fizyki-t-15.html?gclid=CJfJ_cGk-68CFUrP3wodBjHURA 46 zl bedzie trzeba wydac ^^
12 maj 19:36
Pepsi2092: Zdrożały bo ja rok temu za 200 z przesyłką nowe kupiłem
12 maj 19:39
Trivial: Ja kupiłem 5 tomów za 160 zł − powystawowe, nieużywane, gdzieś na allegro. emotka
12 maj 19:40
Dawid: mi nie chodzilo o cene, ogolnie tylko o potwierdzenie ze to ta ksiazka
12 maj 19:43
Trivial: Tak, tak. Wielki czerwony rzeźnik. emotka
12 maj 19:45
Krzysiek: A co sądzisz Trivial o książce Wróblewskiego, Zakrzewskiego? lepsza/gorsza od Halliday'a ?
12 maj 19:47
Trivial: Nie wiem co to za książki. Korzystałem tylko z Resnicka i J. Oreara. Resnick jest napisany łopatologicznie, zaś Orear jest dużo bardziej skondensowany. emotka
12 maj 19:49
karolina: Trivial: a Ty co studiujesz?
12 maj 19:54
Trivial: informatykę.
12 maj 19:58
Daniel: a gdzie ?
12 maj 19:59
Trivial: agh wfiis.
12 maj 20:00
karolina: Kraków?
12 maj 20:11
Trivial: AGH jest w Krakowie... ;>
12 maj 20:12
Trivial: W takim razie jestem mało inteligentny.
12 maj 20:14
karolina: facepalm ... emotka też sie tam wybieram
12 maj 20:15
obitt: na informatyce na agh ciężko się nauczyć programowania na dobrym środowisku
12 maj 20:16
Trivial: rumpek, widzę że rozmawiasz sam ze sobą pod różnymi nickami. very intelligent. emotka
12 maj 20:18
karolina: a jest ktoś może zorientowany czy po budownictwie na agh dostaje się pełne uprawnienia? tak samo jak po politechnice?
12 maj 20:18
Trivial: rumpek, spójrzmy prawdzie w oczy. Mam za duży dystans do siebie, żeby wciągnąć się w gierki jakiegoś podszywacza. emotka
12 maj 20:20
rumpek: ok
12 maj 20:21
Daniel:
12 maj 20:21
Trivial: karolina, nie mam pojęcia, ale coś mi się obiło o uszy, że wszędzie trzeba sobie dorabiać dodatkowe uprawnienia. Nie wiem ile w tym prawdy.
12 maj 20:22
karolina: właśnie nie ma za dużo informacji o tym, ale już kilka osób z agh mi mówiło ze można tylko sobie zrobić uprawnienia konstrukcyjno−budowlane wykonawcze, a już innych typu konstrukcyjno−budowlane projektowe, drogowe, mostowe są nie osiagalne dla studentów agh bo to jest coś z programem związane, takie to ponoć tylko po pk. Jeżeli ktoś się orientuje proszę o info emotka
12 maj 20:28
Trivial: Krąży opinia, że akurat budownictwo jest lepsze na PK niż na AGH.
12 maj 20:30
Basiek: A matematyka? ;> Bo różnica między progami punktowymi jest ogromna, przyznam.
12 maj 20:33
Trivial: Nie mam pojęcia, ale sądząc po kadrze, z którą miałem do czynienia możesz spokojnie iść n agh. emotka (matematyki uczą nas matematycy)
12 maj 20:35
Trivial: na*
12 maj 20:35
Basiek: Tu się o punkciki rozchodzi, a nie o coś innego.
12 maj 20:36
Trivial: Basiek, nie mam żadnych znajomych na matmie, więc nie mogę się zbytnio wypowiadać. emotka
12 maj 20:37
Basiek: Nie ma problemu. Dzięki emotka Mnie tylko zastanawia jedno− właśnie ogromna różnica punktowa między AGH i PK. Albo coś jest nie tak z PK, albo coś cudownego w AGH−u. Zwyczajnie, nie mogę tego ogarnąć
12 maj 20:39
psik: albo inny przelicznik
14 maj 11:33
Basiek: Dziwny to przelicznik, gdzie na PK wystarczy 80% podstawy, a na AGH 80% rozszerzenia. Przy czym nie wiem kompletnie, jak wygląda PK, ale organizacja w AGHu pozostawia wiele do życzenia
14 maj 12:51