@
karolina: Znajdź te wartości parametru k, dla których równanie k2−(9x +9)k+32x+1 + 18=0 ma
rozwiązanie?
pomoże ktoś?
12 maj 18:48
karolina: k2−(9x +9)k+32x+1 + 18=0
12 maj 18:49
Basia:
to ma być chyba
k
2 − (9
x+9)k + 3
2x+1 + 18 =0
k
2 − k*9
x − 9k + 3
2x*3
1 + 18=0
k
2 − k*9
x − 9k + 3*9
x + 18=0
k
2−9k+18 = k*9
x−3*9
x
(k−3)*9
x = k
2−9k+18
dla k=3 mamy
0 = 9−27+18
0=0
czyli dla
k=3 mamy nieskończenie wiele rozwiązań
dla k≠3
9
x = k−6
stąd wynika, że musi być k−6 > 0 czyli k>6
odp. k∊{3}∪(6;+
∞)
12 maj 19:01
karolina: dziękuje, taka jest odpowiedź
12 maj 19:07