asymptoty
studentka: Cześć wszystkim ! Proszę o pomoc

p = i
3 + 1 (lub p = 10 − i
3) q = i
4 + 1 (lub q = 10 − i
4),
gdzie i
3=7, i
4 =8
Dane są funkcje : f(x) =
pq ln xx
oraz g(x) =
expx2 <−tu w mianowniku jest x do kwadratu
Dla kazdej z tych funkcji:
a) Sprawdz czy funkcja ma asymptoty. Jezeli tak, podaj ich równania.
a) Wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji na przedziale [1, q].
12 maj 17:54
Basia:
no to podstaw sobie za to p i q i rozpatruj kolejne przypadki
1.
p = 8 i q=9
masz
i którą funkcję teraz masz badać ? f(x), g(x) czy obie ?
12 maj 17:59
studentka: Obie : )
12 maj 18:03
Basia:
pokażę Ci ten jeden przypadek p=8, q=9
resztę zrób sama wg wzoru
x>0
| | 72lnx | | 72lnx | |
limx→0+ |
| = limx→0+ |
| =de l.H |
| | x | | | |
| | | |
limx→0+ |
| = limx→0+ [−72x] = 0 |
| | | |
12 maj 18:07
studentka: dziękuję bardzo
12 maj 18:11
Basia:
cd.
nie ma asymptoty pionowej
| | 72lnx | | | |
limx→+∞ |
| = de l.H limx→+∞ |
| = |
| | x | | 1 | |
jest asymptota pozioma y=0
| | f(x) | | 72lnx | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = de l.H |
| | x | | x2 | |
| | | | 36 | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| =0 |
| | 2x | | x2 | |
nie ma asymptot ukośnych
12 maj 18:12
Basia:
cd.
f'(x) = 0 ⇔ 1−lnx = 0 ⇔ lnx = 1 ⇔ x=e
znak pochodnej zależy tylko od licznika, bo mianownik jest stale dodatni
f'(x) >0 ⇔ 1−lnx>0 ⇔ lnx < 1 ⇔ x<e
f'(x) <0 ⇔ 1−lnx<0 ⇔ lnx > 1 ⇔ x>e
czyli
x∊(0;e) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f. rośnie
x∊(e;+
∞) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f. maleje
czyli dla x=e f.osiąga maksimum
przedział [1;q] = [1;9]
| | 72lne | | 72 | |
e ∊[1;9] ⇒ wartość największa w tym przedziale to f(e) = |
| = |
| |
| | e | | e | |
tak samo musisz powalczyć z g(x)
wydaje mi się, że do policzenia asymptot nie trzeba rozważać różnych przypadków, bo one nie
będą zależały od p i q (ale musiałbym to sprawdzić)
i maksima też chyba można policzyć łącznie (zakładając, że p,q>0, a można bo z treści wynika,
że takie będą)
12 maj 18:26
Basia:
liczę dla
dowolnego p>0
x∊R\{0}
| | 1 | |
e0*limx→0± |
| = 1*(+∞) = +∞ |
| | px2 | |
mamy asymptotę pionową
x=0
| | g(x) | | ex | |
limx→ −∞ |
| = limx→ −∞ |
| = |
| | x | | px3 | |
| | 1 | |
limx→ −∞ex*limx→ −∞ |
| = 0*0 = 0 |
| | px3 | |
mamy asymptotę poziomą lewostronną
y=0
| | g(x) | | ex | |
limx→ +∞ |
| = limx→ +∞ |
| = de l.H |
| | x | | px3 | |
| | ex | | ex | |
limx→ +∞ |
| = de l.H limx→ +∞ |
| = de l.H |
| | 3px2 | | 6px | |
nie ma asymptoty poziomej prawostronnej
nie ma asymptot ukośnych
| | ex*px2 − 2px*ex | | ex | |
g'(x) = |
| = |
| *(px2−2px) = |
| | p2x4 | | p2x4 | |
| ex | | ex | | x−2 | |
| *(x2−2x) = |
| *x(x−2) = ex* |
| |
| px4 | | px4 | | px3 | |
g'(x) = 0 ⇔ x−2=0 ⇔ x=2
x∊(−
∞;0) ⇒ g'(x) >0 ⇒ f.rośnie
x∊(0,2) ⇒ g'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(2;+
∞) ⇒ g'(x)>0 ⇒ f.rośnie
stąd w p−cie x
min=2 funkcja osiąga minimum
dla p=8 lub 3 i q=9 lub 2 mamy ( a innych nie ma w tym zadaniu)
w przedziale [1;q]
| | e9 | |
dla q=9 najmniejsza f(2); największa f(9)= |
| |
| | 81p | |
dla q=2 najmniejsza f(2); największa f(1)
12 maj 18:53
studentka: dziękuję, jesteś cudowna !
12 maj 19:39