zapisz wzór podanej funkcji w postaci iloczynowej.
m: y=x2+x√2−4
wynik powinien wyjść y=(x+2√2)(x−√2)
12 maj 17:51
Basia:
policz Δ i pierwiastki x1 i x2
podstaw do wzoru
y = a(x−x1)(x−x2)
12 maj 17:52
picia: policz normalnie Δ i pierwiastki
iloczynowa to a(x−x1)(x−x2)
12 maj 17:52
m: tak, tylko Δ mi wychodzi 18, i wtedy pierwiastek z niej to 3
√2, więc x
1=−
√2−3
√2/2. Jak
wtedy może wyjść w rozwiązaniu (x+2√2) ?
12 maj 17:57
picia: a ile to jest −
√2−3
√2
12 maj 17:58
m: aaa, już rozumiem, dziękuję bardzo
12 maj 17:59
picia: prosze
12 maj 18:01