1)Wiadomo, że : 2x,4x,6x+1,3x+2 są długościami kolejnych boków czworokąta, który można opisać
na okręgu. oblicz długości boków tego czworokąta.
2)dane jest kolo o promieniu dl 8 cm , W kole tym poprowadzono cieciwe oparta na luku
odpowiadajacym katowi srodkowemu o mierze 60st. znajdz odleglosc tej cieciwy
3)wykaz , ze liczby a , b, c gdy a=6n+1, b=6n(3n+1 , c=6n(3n+1)+1 , gdzie n∊N sa dlugosciami
bokow trojkata prostokatnego
4)wykladzina dywanowa w jednym z pokoi (ksztalt prostokata) zostala obszyta ozdobna tasma o
dlugosci 18 m , Oblicz wymiary i pole tej wykladziny , jesli jej pole powierzchni jest
najwieksze z mozliwych
| a√3 | ||
odległość pr.AB od S to jego wysokość h= | ||
| 2 |