x
wiola: Wykonaj i doprowadz do najprostrzej postaci:
A) (x−5)do potęgi2 − (x+6) do 2=
B) 2(3x+1) do 2 − 3(4 − 2x)do 2=
C) (x=3)do 3 − (x−1)do3 − 12xdo2 + 2=
2.Dane są liczby :x=3+2pierw z 5 i y=2−pierw z 5.
Oblicz a) x+y b)x−y c)x*y d)x do potęgi2 e)x/y
3.Wyznacz AuB. A∩B. A/B oraz B/A jeżeli: a)A=(3, ∞) i B=(−4,5)
b) A=(−1,6) i B=(−3,4)
c)A=(−2,3) i B=(− ∞,7)
12 maj 17:00
12 maj 17:04
wiola: nie umiem tego
12 maj 17:09
picia:
np (x−5)2= x2−10x+25
sorry ale nie rozwiaze Ci wszystkiego. i tak nic by Ci to nie dalo. probuj sama.
12 maj 17:15
Mila:
2)
Dane są liczby :
x=3+2
√5 i y=2−
√5
Oblicz a) x+y b)x−y c)x*y d)x
2 e)x/y
a) x+y=3+2
√5 +2−
√5=5+
√5
b)x−y=3+2
√5 −(2−
√5)=...usuń nawias i zredukuj
c)X*Y=(3+2
√5 )*(2−
√5) mnożysz każdy z każdym
d) (3+2
√5 )
2=3
2+12
√5+5 dokończ
| | 3+2√5 | | 3+2√5 | | 2+√5 | |
e) |
| = |
| * |
| dokończ |
| | 2−√5 | | 2−√5 | | 2+√5 | |
12 maj 18:07
Beti:

I teraz odczytujesz z osi:
AuB = (−4,∞)
AnB = (3,5)
A\B = <5,∞)
B\A = (−4,3>
pozostałe przykłady robisz analogicznie
12 maj 18:19